Wouter Hoeffnagel - 16 augustus 2022

VS verspreiden foto van vermeend lid van ransomwarebende Conti

VS verspreiden foto van vermeend lid van ransomwarebende Conti image

De Verenigde Staten (VS) verspreiden een foto van een vermeend lid van de ransomware-groepering Conti. De Amerikaanse overheid looft een beloning van maximaal 10 miljoen dollar uit voor informatie die leidt tot de identificatie of locatie van leden van de groep.

Het is voor het eerst dat een foto van een vermeend lid van Conti is verspreid door de Amerikaanse overheid. Conti biedt ransomware aan via een as-a-Service-model. Dit betekent in de praktijk dat andere cybercriminelen ransomware kunnen verkrijgen via een dienst die Conti aanbiedt. Zij hoeven deze ransomware vervolgens alleen nog te verspreiden.

De Conti-ransomware leidde al tot veel schade. De ransomware is in 2019 voor het eerst opgedoken en inmiddels gebruikt om meer dan 1.000 aanvallen uit te voeren op zowel Amerikaanse als internationale kritieke infrastructuur. Denk daarbij aan opsporingsinstanties, zorgverleners, alarmnummers en gemeenten. Bij de aanvallen met Conti-ransomware maken aanvallers vaak bestanden van data buit en versleutelen zij servers en werkstations. Indien het geëiste losgeld niet wordt betaald, verkopen de aanvallers de gegevens of publiceren deze via een openbare website die onder beheer staat van de Conti-makers.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024