Aruba vernieuwt Aruba ESP met AIOps-mogelijkheden

11-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Aruba vernieuwt Aruba ESP met AIOps-mogelijkheden

Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise, introduceert nieuwe AIOps-mogelijkheden aan voor Aruba ESP (Edge Service Platform). IT-professionals zijn hierdoor minder tijd kwijt zijn aan handmatige taken zoals netwerk troubleshooting, performance tuning en het handhaven van zero trust/SASE security.

De nieuwe mogelijkheden zijn onderdeel van Aruba’s reeks AIOps-oplossingen en ondersteunen IT-teams die worstelen met toenemende netwerkcomplexiteit en de snelle groei van IoT. AIOps kan dankzij de nieuwe mogelijkheden niet alleen ingezet worden voor netwerk troubleshooting, maar ook voor prestatieoptimalisatie en beveiligingscontroles.

Netwerkmodernisatie

Wanneer organisaties digitale transformatie-initiatieven nastreven, is netwerkmodernisatie essentieel voor het behalen van nieuwe strategische doelen. Maar door de groei van het hybride werken, nieuwe gebruikersmodellen, personeelstekorten en een skills gap die steeds groter wordt, moeten IT-teams manieren vinden om efficiënter te worden. Tijdsintensieve, handmatige processen werken volgens Aruba niet langer in de snel veranderende bedrijfsomgeving van vandaag de dag. Met behulp van analytics, op AI-gebaseerde inzichten en automatisering vullen netwerkteams aan door het aantal handmatige taken te verminderen, waardoor ze zich kunnen concentreren op meer strategische projecten. Aruba benadrukt dat zij geen vervanging zijn van netwerkteams.

Aruba’s AIOps-mogelijkheden, die worden ontwikkeld sinds 2013, maken gebruik van Aruba’s data lake. Dit data lake verzamelt en analyseert continu en anoniem de apparaat-, gebruiker- en locatie-data van meer dan 120.000 Aruba Central-klanten. Per dag gaat het om data van meer dan 2 miljoen netwerkapparaten en 200 miljoen clients.

“Om betrouwbare AI-resultaten te genereren is het belangrijkste ingrediënt niet het wiskundige model, maar toegang tot een grote en gevarieerde hoeveelheid data om modellen te trainen en de juiste resultaten te produceren in alle netwerktopologieën. Zonder deze basis is AI niets meer dan demoware”, zegt Larry Lunetta, Vice President of Portfolio Solutions Marketing bij Aruba. “Gevoed door ons data lake, helpen onze AIOps-oplossingen organisaties om trouble tickets tot 75 procent te verminderen en netwerkprestaties met 25 procent of meer te verbeteren.”

Nieuwe mogelijkheden zijn onder meer:

  • Aruba Client Insights: Deze feature identificeert automatisch elk endpoint dat verbinding maakt met het netwerk, met een nauwkeurigheid tot 99%. Dit is vooral belangrijk omdat steeds meer IoT-apparaten aan netwerken worden toegevoegd, soms zonder goedkeuring van IT. Hierdoor kunnen organisaties beter begrijpen wat zich op hun netwerken bevindt, toegangsprivileges automatiseren en het gedrag van verkeersflows monitoren om aanvallen sneller te spotten en hierop te reageren.
  • AI-powered Firmware Recommender: Dit biedt IT-teams de beste firmware voor draadloze access points in hun omgevingen - ongeacht modelnummers. Dit vermindert het aantal telefoontjes naar support en zorgt ervoor dat nieuwe functies en oplossingen sneller worden geïmplementeerd.
  • Geautomatiseerde Infrastructure Predictions: Deze feature maakt gebruik van Aruba's AI Assist-functie en Aruba Support-bereik om mogelijke hardware- en software-infrastructuurproblemen te herkennen en preventief te werk te gaan, zoals het uitvoeren van firmware-upgrades of aanbevelingen doen voor hardwarevervanging.

"Door een toename in hybride werken en nieuwe modellen voor klantbetrokkenheid willen organisaties hun netwerkinfrastructuur moderniseren om nieuwe initiatieven succesvol te ondersteunen, waardoor netwerken steeds complexer worden”, zegt Bob Laliberte, hoofdanalist bij Enterprise Strategy Group. “Als een netwerkleverancier betrouwbare, real-world AI-oplossingen demonstreert, adopteren en vertrouwen NetOps-teams de acties van machine learning en andere automatiseringstechnologieën steeds meer. Uit ESG-onderzoek blijkt zelfs dat bijna een kwart (21%) van de organisaties vertrouwt op software die automatisch netwerkwijzigingen detecteert, analyseert, aanbeveelt en doorvoert. Daarnaast meldt 59% dat ze vertrouwen op technologie die waarschuwt en aanbevelingen doet, op basis waarvan taken vervolgens handmatig worden uitgevoerd. We verwachten dat deze percentages zullen stijgen naarmate meer organisaties ervaring opdoen met AI en de voordelen die het biedt.”

Beschikbaarheid

Aruba Client Insights is nu beschikbaar. AI-powered Firmware Recommender en Infrastructure Predictions zijn beschikbaar voor early access en zijn algemeen beschikbaar in oktober 2022. Al deze functies zijn opgenomen in de licenties van Aruba Central Foundation.

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie