Alibaba ontslaat opnieuw op grote schaal personeel

10-08-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Alibaba ontslaat opnieuw op grote schaal personeel

De Chinese e-commercegigant Alibaba Group heeft in de drie maanden tot juni van dit jaar 9.241 werknemers ontslagen. Alibaba meldde dat het aan het einde van het meest recente rapportagekwartaal iets meer dan 245.000 werknemers had.

In de eerste drie maanden van 2022 verminderde het concern al zijn personeelsbestand met 4.375. Een voor het eerst in lange tijd dalende omzet en de dreiging zijn beursnotering in New York te verliezen lijken bij te dragen aan de personele ingrepen.

Maatregelen van de Chinese overheid hebben de marktwaarde van Alibaba de afgelopen paar jaar doen dalen. Zo dwong de regering Alibaba's financiële divisie, Ant Group, om af te zien van wat 's werelds grootste beursintroductie in 2020 zou zijn geweest. Verder heeft China hervormingen doorgevoerd die het bedrijfsmodel van Alibaba hebben ondermijnd.

Los van deze problemen lijkt de afslanking van het personeelsbestand van Alibaba volgens Bloomberg te passen in een bredere trend onder technologiebedrijven. Zo maakte Oracle onlangs bekend dat het duizenden banen schrapt. SoftBank Group, de grootste aandeelhouder van Alibaba en een van 's werelds grootste durfkapitaalverstrekkers, kondigde recent ingrijpende kostenbesparende maatregelen aan met een aanzienlijke impact op het personeelsbestand. Concerns zoals Apple Inc., Alphabet Inc. en Meta Platforms Inc. hebben hun rekrutering sterk ingeperkt.

Terug naar nieuws overzicht