OPPO en OnePlus staken verkoop via Duitse webshops na rechtszaak

09-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

OPPO en OnePlus staken verkoop via Duitse webshops na rechtszaak

OPPO en dochteronderneming OnePlus staken de verkoop van smartphones via hun webshops in Duitsland. Aanleiding hiervoor is een uitspraak van een rechter in een rechtszaak aangespannen door Nokia over patentschendingen, die door OPPO en OnePlus is verloren.

Dit meldt The Verge. De zaak draait om de wijze waarop smartphones van OPPO en OnePlus 4G- en 5G-signalen verwerken. Nokia stelt dat dit in strijd is met patenten waarvan het bedrijf eigenaar is. Een Duitse rechter stelde Nokia afgelopen vrijdag in het gelijk. Inmiddels zijn de Duitse websites van beide bedrijven aangepast.

'Onredelijk hoge vergoeding'

Beide partijen leggen de verkoop van hardware via hun Duitse webshops aan banden. In Nederlandse webshops zijn de producten nog wel verkrijgbaar. Een woordvoerder van OnePlus uit in een verklaring aan The Verge kritiek op Nokia en stelt dat het bedrijf een 'onredelijk hoge vergoeding' vraagt voor het gebruik van zijn patenten - 2,50 euro per toestel. Ook meldt de woordvoerder dat OPPO en OnePlus met relevante partijen samenwerken om het probleem op te lossen.

De verkoopstop heeft geen impact op gebruikers van OPPO- en OnePlus-smartphones die eerder in Duitsland zijn verkocht. Daarnaast kunnen nieuwe toestellen van de twee Chinese merken mogelijk nog wel via derde partijen in Duitsland verkocht. Nokia overweegt nu om ook patentrechtszaken aan te spannen tegen OPPO en OnePLus in Nederland, Finland, Spanje en Zweden. Verder zou smartphone-merk Vivo bij de rechtszaken betrokken kunnen raken. Dat is net als OPPO en OnePlus een dochter van BBK Electronics.

Terug naar nieuws overzicht