Redactie - 10 augustus 2022

Rechter VS: AI-toepassing kan nog niet zelf patent aanvragen

Rechter VS: AI-toepassing kan nog niet zelf patent aanvragen image

Kunstmatige intelligentie kan nog geen patent toegewezen krijgen. Dat stelt een federale rechter in de VS. Aanleiding voor de uitspraak is de vraag van een man die van oordeel is dat zijn AI-systeem de rechtmatige bedenker is van enkele innovaties.

De rechtszaak is een herhaling van wat afgelopen juni al in het VK plaatsvond. Stephen Thaler stapte destijds naar de rechtbank om een patent te laten toewijzen aan zijn Dabus AI systeem. Deze AI-toepassing zou onder meer een voedselcontainer en een zaklamp hebben ontworpen.

In Zuid Afrika sprak de rechter zich nog uit in het voordeel van Thaler. In het VK was de rechtbank van oordeel dat een machine (nog) geen patent kan krijgen op die manier. Al liet het Britse patentenkantoor wel een opening om zo'n ontwikeling in de toekomst mogelijk te maken.

Nu laat een rechter in de VS weten dat ook zij van oordeel zijn dat het niet kan, zo meldt Bloomberg. Formeel gaat het over de term 'individu' in de Amerikaanse wet die volgens de rechter slaat op mensen. Dat betekent dat Dabus geen aanspraak kan maken op een patent. De advocaat van Thaler zegt in beroep te willen gaan tegen de beslissing. De rechter zou een te nauwe en zeer tekstkundige interpretatie van de term 'individu' hebben gebruikt.

 Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Datanews.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024