Nieuwe ISO-norm voor verkeersmanagement drones

09-08-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Nieuwe ISO-norm voor verkeersmanagement drones

Er een nieuwe ISO-norm op het gebied van UAS Traffic Management (UTM) gepubliceerd. Het gaat om NEN-ISO 23629-12:2022 ‘UAS Traffic Management – part 12: Requirements for UTM service providers’. Dat laat het Nederlandse Normalisatie Instituut NEN weten. UAS staat voor Unmanned Aircraft Systems en betreft voornamelijk drones.

Deze internationale norm bevat organisatorische eisen aan aanbieders van UTM-diensten op het gebied van onder andere veiligheid, beveiliging, privacy en controle. Het is de tweede gepubliceerde ISO-norm op het gebied van UTM. In 2021 publiceerde ISO al een andere norm in deze serie: NEN-ISO 23629-7:2021 UAS Traffic Management - Part 7: Data model for spatial data’.

Normen in aantocht

Later dit jaar publiceert ISO naar verwachting ook een norm voor eisen aan kabeldrones en een norm over het opereren van vertiports. Daarnaast ontwikkelt ISO normen op het gebied van (onder andere) testmethoden, Counter UAS, Detect and Avoid en worden er verschillende normen herzien.

Ondertussen wordt er gewerkt aan acht Europese (EN) normen voor drone klassen van C0 t/m C6, (waaronder DRI, Flight Termination Systems en geo-caging). Alle normen worden gemaakt voor en door experts uit de dronesector via nationale normcommissies.

Terug naar nieuws overzicht
Security