T-Mobile gaat overbodige stroomkasten hergebruiken

02-08-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

T-Mobile gaat overbodige stroomkasten hergebruiken

De Nederlandse telecomoperator T-Mobile gaat samen met partner Alfatech circulaire oplossingen voor oude netwerkapparatuur. Dat laat T-Mobile in een verklaring weten. De operator, die zowel mobiele als vaste netwerken in Nederland exploiteert, stelt dat duurzaamheid een belangrijk thema is in de bedrijfsvoering van T-Mobile. Bevorderen van de circulariteit is daarin een belangrijk doel.

Zo legt de telecomprovider de focus op onder andere een duurzaam glasvezelnetwerk, verpakkingen die worden gemaakt van hergebruikte materialen en 100 procent groene elektriciteit. Het project met Alfatech past binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van de telecomprovider. T-Mobile en Alfatech zijn in eerste instantie een samenwerking aan gegaan om het huidige netwerk te verduurzamen door bestaande onderdelen te hergebruiken.

Overschot aan stroomkasten

Alfatech is een specialist in elektrotechniek, data en telecom. De samenwerking is ontstaan na de overname van Tele2 Nederland enkele jaren geleden. T-Mobile en Tele2 beschikten over een eigen netwerk met bijbehorende stroomkasten, die vervolgens samen zijn gevoegd tot één overkoepelend netwerk. Het samenvoegen van deze netwerken levert een overschot aan stroomkasten op, vol herbruikbare onderdelen die niet meer worden geproduceerd door de leverancier.

Niet alle netwerkkasten van Tele2 nog een actieve functie. Ze worden daarom verwijderd en onderdelen ervan worden schoongemaakt en getest op de werking om opnieuw te gebruiken. Met deze refurbishment van producten is er altijd een voorraad aan cruciale onderdelen om het netwerk draaiende te houden, aldus T-Mobile.

Dit hergebruik van bestaande onderdelen is een eerste stap. Het uiteindelijk doel van T-Mobile is om de 7 miljoen Nederlandse klanten van T-Mobile en haar merken (Tele2, Ben en Simpel) aan het denken te zetten over duurzaamheid én uiteindelijk de eigen CO2-footprint te verminderen. Dit past binnen het Connect to Change plan van de telecomprovider, met aandacht voor duurzaamheid, digitale inclusie, maatschappelijke innovatie en diversiteit en inclusie.

Duurzaamheid meer centraal

'Bij T-Mobile voelen we ons verantwoordelijk voor de wereld om ons heen', zo schrijft de operator in een toelichting. 'We stellen duurzaamheid steeds meer centraal in de keuzes die we maken. De samenwerking met Alfatech is weer een mooie stap op de duurzamere weg die we zijn ingeslagen: het hergebruiken van producten.'

Het proces van verwijdering tot hergebruik is vastgelegd in een vlog die samen met Techniek Nederland (de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en technische detailhandel) is ontwikkeld. Techniek Nederland is partner van Alfatech en maakt vaker vlogs over techniek en installatie.

Terug naar nieuws overzicht