Martijn Kregting - 01 augustus 2022

Amazon zet streep door cloud-dienst Amazon Drive

Amazon zet streep door cloud-dienst Amazon Drive image

Amazon stopt met zijn cloud-dienst Amazon Drive. Gebruikers van de dienst krijgen nog ruim een jaar de tijd om een alternatief te zoeken. Amazon begon 11 jaar geleden met de dienst, die nooit het succes is geworden dat Amazon wel boekte met zijn zakelijke cloud-dienst AWS.

Volgens website The Verge heeft Amazon laten weten dat Amazon Drive vanaf 31 december 2023 niet langer wordt ondersteund. Dan wordt de toegang volledig afgesloten. Uploads verdwijnen eerder en worden vanaf 31 januari 2023 niet meer geaccepteerd. De Amazon Drive-apps voor Android en iOS worden op 31 oktober 2022 verwijderd.

'We zullen klanten de mogelijkheid blijven bieden om veilig foto's en video's te back-uppen, te delen en te ordenen met Amazon Photos', aldus Amazon in een e-mail aan klanten. 'Maar voor alle bestanden die geen afbeeldingen of video's zijn, moet u ze downloaden.' Op de pagina met veelgestelde vragen raadt Amazon aan om de Amazon Photos desktop-app voor Windows of macOS te gebruiken voor wie grotere bestanden probeert op te halen.

Focus op video- en foto-opslag

Over de reden waarom Amazon na 11 jaar de beslissing neemt om Drive te beëindigen, schrijft het bedrijf: 'We maken van de gelegenheid gebruik om onze inspanningen vollediger te richten op Amazon Photos om klanten een speciale oplossing voor foto- en video-opslag te bieden.'

Dit kan volgens The Verge betekenen dat dat Amazon grote ideeën in gedachten heeft voor het opnemen van Google Foto's en de iCloud-fotobibliotheek van Apple. Het Drive-nieuws zal desondanks een teleurstelling zijn voor degenen die gewend zijn geraakt aan het onderbrengen van hun bestanden op de betrouwbare servers van Amazon.