Martijn Kregting - 02 augustus 2022

Amerikaanse Senaat schrapt budget voor militaire versie HoloLens

Amerikaanse Senaat schrapt budget voor militaire versie HoloLens image

De Amerikaanse Senaat heeft vrijwel het volledige budget geschrapt waar het Amerikaanse leger voor 2023 om had gevraagd voor de aankoop van een voor militaire doeleinden aangepaste versie van de HoloLens van Microsoft. Daarmee volgt de Senaat een eerder besluit van het Huis van Afgevaardigden.

Van het gevraagde budget van 400 miljoen dollar voor de IVAS-versie van de HoloLens heeft een commissie van de senaat 350 miljoen dollar weggehaald, zo schrijft Bloomberg. Als reden noemt de commissie die toezicht houdt op defensie-uitgaven onder meer voortdurende en onopgeloste technische problemen.

Diverse uitdagingen AVIS

De commissie toont zich bezorgd dat IVAS nog steeds wordt geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van software, hardware en gebruikersacceptatie die het leger niet voldoende heeft aangepakt. Het totale Amerikaanse voorgestelde defensiebudget voor 2023 ligt voor 2023 overigens op 808,6 miljard dollar. Dat is meer dan waar de Amerikaanse regering om heeft gevraagd (773 miljard dollar).

De AVIS-bril moet het mogelijk maken dat commandanten informatie op een vizier voor het gezicht van een soldaat kunnen projecteren en functies zoals nachtzicht kunnen opnemen. Het is een aangepaste versie van de HoloLens-bril van Microsoft. Het leger heeft geraamd dat het het komende decennium tot 21,9 miljard dollar zal uitgeven aan 121.500 AVIS-apparaten, reserveonderdelen en ondersteunende diensten als alle opties worden uitgeoefend.

De commissie staat wel achter het besluit van het Amerikaanse leger om het testen en evalueren van het AVIS-project met nog eens 10 maanden te verlengen. De commissieleden geloven wel dat de bril de potentie heeft om de slagveldcapaciteiten van soldaten te verbeteren, terwijl het een belangrijke stap vertegenwoordigt in de inspanningen van het Pentagon om 'samen te werken met niet-traditionele defensiecontractanten' zoals Microsoft, die 'in staat zijn om innovatieve capaciteiten te leveren die voldoen aan de vereisten van soldaten'.