Wouter Hoeffnagel - 27 juli 2022

Stemming in Amerikaans Senaat brengt US CHIPS Act dichterbij

Stemming in Amerikaans Senaat brengt US CHIPS Act dichterbij image

Het Amerikaanse Senaat gaat niet uitgebreid debatteren over de CHIPS Act. Naar verwachting gaat het Senaat op korte termijn akkoord met de nieuwe wet. Met deze wet stelt de Amerikaanse overheid 52 miljard dollar beschikbaar voor het stimuleren van de chipsector.

Via de CHIPS Act stelt de Amerikaanse overheid 52 miljard dollar aan subsidies beschikbaar voor de chipsector. Via de wetgeving willen de VS chipproductie op Amerikaanse bodem versterken en zo de afhankelijkheid van andere landen op dit vlak afbouwen. Het gaat daarbij onder meer om China.

Het Amerikaanse Senaat stemde gisteren in het met beperken van debat over de wetgeving. De verwachting is dat het Senaat binnenkort akkoord gaat met de CHIPS Act, waarna het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zich over de wetgeving buigt. Voorzitter Nancy Pelosi gaf eerder al aan dat de wet in het Huis van Afgevaardigden voldoende steun heeft.

Nationale veiligheid

U.S. Commerce Secretary Gina Raimondo zegt tegen PBS dat de CHIPS Act draait om nationale veiligheid, iets waaraan geen prijs kan worden gehangen. Raimondo stelt dat de VS meer chips op eigen grondgebied moet produceren om zijn burgers te beschermen.

Diverse chipfabrikanten profiteren naar verwachting van de CHIPS Act. Het gaat daarbij onder meer om Intel, dat chipfabrieken op de planning heeft staan in zowel Ohio als Arizona. Het bedrijf investeert naar verwachting ruim 40 miljard dollar in deze locaties. Ook plant Intel een investering van 3,5 miljard dollar in New Mexico.