Wouter Hoeffnagel - 26 juli 2022

Cybercriminelen dreigen data van Italiaanse Belastingdienst te lekken

Cybercriminelen dreigen data van Italiaanse Belastingdienst te lekken image

Cybercriminelen dreigen 78GB aan data van de Italiaanse Belastingdienst uit te lekken. De aanval is opgeëist door de groepering LockBit, die de Italiaanse Belastingdienst probeert af te persen.

LockBit is een beruchte en zeer actieve cybercrimegroepering. De groep is in ieder geval sinds 2019 actief. In juni lanceerde de aanvallers nog een nieuwe versie van zijn gelijknamige ransomware: Lockbit 3.0. De groep biedt onder meer beloningen voor personen die kwetsbaarheden, informatie over waardevolle doelwitten of persoonlijke informatie over potentiële slachtoffers aanleveren.

Documenten, financiële rapporten en contracten

Via zijn website op het darkweb meldt de groep 78GB aan data te hebben gestolen van de Italiaanse Belastingdienst. Het zou gaan om onder meer documenten, financiële rapporten en contracten. Het lek wordt onderzocht door de Italiaanse autoriteiten.

De Italiaanse Belastingdienst meldt in een persbericht dat het IT-bedrijf Sogei is gevraagd om 'feedback en verduidelijking' over de claims. Sogei beheert de IT-infrastructuur van de overheidsdienst. In een verklaring aan Bloomberg meldt Sogei dat een initieel onderzoek geen aanwijzigingen van een cyberaanval heeft opgeleverd.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024