Redactie - 26 juli 2022

CNN: Huawei-apparatuur kon volgens FBI-onderzoek geheime communicatie onderscheppen

CNN: Huawei-apparatuur kon volgens FBI-onderzoek geheime communicatie onderscheppen image

De FBI deed in 2017 onderzoek naar Huawei nadat mobiele apparatuur vlakbij militaire basissen in de Verenigde Staten werden geplaatst. De opsporingsinstantie zette vraagtekens bij de plaatsing van zendmasten op verschillende locaties, onder meer omdat Huawei hierop geen winst zou draaien.

Dit meldt CNN op basis van bronnen die bekend zijn met het onderzoek. De aanleiding voor het onderzoek zouden zorgen zijn geweest over de verkoop van apparatuur door Huawei aan telecomproviders op het Amerikaanse platteland tegen lage tarieven, ondanks dat deze transacties verliesgevend leken te zijn voor Huawei. Dankzij deze deals zou de apparatuur in de directe omgeving van militaire faciliteiten terechtkomen.

Communicatie onderscheppen

Naar aanleiding van deze zorgen is de FBI een onderzoek gestart naar de apparatuur van Huawei, melden meerdere bronnen aan CNN. De FBI stelde hierbij vast dat de apparatuur van Huawei technisch in staat was geheime communicatie van Defensie te onderscheppen en verstoren. Het gaat daarbij onder meer om communicatie van US Strategic Command, dat de controle heeft over de nucleaire wapens van de VS.

Het is onduidelijk of via de zendapparatuur daadwerkelijk data is onderschept en teruggestuurd naar China. Bronnen melden aan CNN dat dit vanuit een technisch standpunt lastig bewezen kan worden. Huawei ontkent overigens in een verklaring aan CNN dat zijn apparatuur in staat is te opereren in het communicatiespectrum dat is toegewezen aan het Amerikaanse ministerie van Defensie. Meerdere bronnen die bekend zijn met het onderzoek melden echter dat buiten kijf staat dat de apparatuur in staat is niet alleen verkeer van commerciële zendmasten te onderscheppen, maar ook frequenties die zijn toegewezen aan het leger. Ook zou de apparatuur technisch in staat zijn kritieke communicatie van US Strategic Command te verstoren.

Geheim

Het onderzoek van de FBI zou dusdanig geheim zijn geweest dat veel senior beleidsmakers pas in 2019 van het bestaan op de hoogte zijn gesteld, melden twee bronnen aan CNN. De Federal Communications Commission (FCC) legde in dat jaar het gebruik van apparatuur van Huawei en enkele andere Chinese fabrikanten nagenoeg aan banden voor kleine telecombedrijven. In 2020 trok de Amerikaanse overheid 1,9 miljard dollar uit voor het verwijderen van mobiele technologie van Huawei en ZTE op diverse locaties in de VS.

Opvallend is ook dat de apparatuur in de praktijk echter niet is verwijderd. Veel telecombedrijven die op het Amerikaanse platteland actief zijn zouden nog steeds wachten op geld van de Amerikaanse overheid voor het verwijderen van de apparatuur. Uit een update van 15 juli van de FCC blijkt dat nog ruim 3 miljard dollar ontbreekt om alle bedrijven te compenseren.