Redactie - 23 juli 2022

Volkswagen CARIAD en STMicroelectronics ontwikkelen samen nieuwe chip

Volkswagen CARIAD en STMicroelectronics ontwikkelen samen nieuwe chip image

CARIAD, de software-divisie van Volkswagen Group, en STMicroelectronics, een speler in halfgeleiders die klanten bedient over het hele spectrum van elektronica toepassingen, zullen binnenkort de gezamenlijke ontwikkeling van een automotive system-on-chip (SoC) lanceren.

Samen ontwikkelen CARIAD en ST perfect op maat gemaakte hardware voor connectiviteit, energiebeheer en draadloze updates, waardoor voertuigen volledig software-gedefinieerd, veilig en toekomstbestendig zijn. De geplande samenwerking is gericht op de nieuwe generatie Volkswagen Group-voertuigen die gebaseerd zullen zijn op het uniforme en schaalbare softwareplatform. Tegelijkertijd komen de partijen overeen dat TSMC, een van 's werelds toonaangevende toegewijde halfgeleidergieterijen, de SoC-wafels voor ST zal produceren. Met deze stap wil CARIAD de chipvoorziening voor de auto's van de Volkswagen Groep jaren vooruit veiligstellen.

Als onderdeel van zijn halfgeleiderstrategie zal CARIAD voor de Volkswagen Groep voor het eerst directe relaties aangaan met halfgeleiderleveranciers op Tier 2- en Tier 3-niveau. In de toekomst is CARIAD van plan om Tier 1-leveranciers van de Groep opdracht te geven om alleen de SoC te gebruiken die is ontwikkeld in samenwerking met ST en ST's standaard Stellar-microcontroller voor de zone-architectuur van CARIAD.

"We staan op het punt een baanbrekend nieuw samenwerkingsmodel voor de Volkswagen-groep te lanceren. Met de geplande directe samenwerking met ST en TSMC geven we actief vorm aan onze hele toeleveringsketen voor halfgeleiders. We zorgen voor de productie van de exacte chips die we nodig hebben voor onze auto's en de levering van kritieke microchips voor de komende jaren veilig te stellen", zegt Murat Aksel, bestuurslid voor inkoop van Volkswagen Group. "Op deze manier zetten we nieuwe standaarden in strategisch supply chain management."

Deze gezamenlijke ontwikkeling is een primeur voor CARIAD en ST. "Met de co-ontwikkeling van het system-on-chip met ST voor de boeg, volgen we consequent onze halfgeleiderstrategie. De SoC die we ontwerpen zal optimaal worden afgestemd op onze software - zonder compromissen. Op deze manier kunnen we de klanten van onze Groep de beste prestaties voor hun auto's", zegt CARIAD CEO Dirk Hilgenberg. "Het gebruik van één enkele, geoptimaliseerde architectuur in alle elektronische regeleenheden van Volkswagen zal ons een enorme boost geven voor de efficiënte ontwikkeling van ons softwareplatform." Dankzij deze efficiëntie kunnen alle elektronische regeleenheden (ECU's) - van microcontrollers tot SoC's - in de toekomst op gemeenschappelijke basissoftware draaien.
De nieuwe SoC is bedoeld als aanvulling op de krachtige Stellar-microcontrollerfamilie van ST door de energiezuinige realtime-mogelijkheden uit te breiden naar servicegerichte omgevingen. CARIAD levert zijn specifieke doelvereisten en functionaliteiten voor de voertuigen van de Volkswagen Group en zal helpen de architectuur van ST's 32-bit Stellar Automotive-microcontroller uit te breiden.

"ST heeft zijn Stellar-architectuur speciaal ontworpen om de overgang naar softwaregedefinieerde voertuigen te vergemakkelijken en de beslissing van CARIAD om met ST samen te werken om te voldoen aan de vereisten en functionaliteiten van de volgende generatie voertuigen van de Volkswagen Group, onderstreept het succes van onze aanpak", aldus Marco Monti, President van ST's Automotive en Discrete Products Group. "De combinatie van CARIAD's softwarecompetenties met ST's ontwerpexpertise en innovatieve Stellar-autoarchitectuur zal de Volkswagen Group positioneren om de beste, verbonden, softwaregedefinieerde voertuigen te leveren." CARIAD en STMicroelectronics zijn het eens geworden over de belangrijkste punten van de samenwerking. De details van de samenwerking zullen nu tussen de bedrijven worden afgerond en in gedetailleerde afspraken worden gegoten.

CARIAD zal zowel de gezamenlijk ontwikkelde SoC's op basis van Stellar als de standaard Stellar-microcontroller opnemen in zijn nieuwe AU1-processorfamilie. Het assortiment biedt CARIAD flexibele schaalverdeling voor verschillende toepassingen in de auto om te voldoen aan de behoeften van alle merken van de Volkswagen Group. De chips worden ontworpen voor alle toepassingen op het gebied van netwerken, aandrijflijn, energiebeheer en comfortelektronica - in zonecontrollers of in servers in VW's besturingssysteem, VW.OS. Voortbouwend op de unieke eigenschappen van Stellar, zal de hele AU1-processorfamilie krachtig genoeg zijn om toekomstige functie-uitbreidingen gemakkelijk in kaart te brengen via draadloze updates. Door een gemeenschappelijke apparaatarchitectuur te gebruiken, kunnen CARIAD-experts slechts één basissoftware voor alle elektronische regeleenheden (ECU) ontwikkelen, waardoor de complexiteit aanzienlijk wordt verminderd en de ontwikkeling wordt versneld. Bovendien, de Stellar-architectuur stimuleert de integratie van talrijke functies in individuele ECU's. Dit vermindert het aantal ECU's in de auto aanzienlijk, wat de kosteneffectiviteit en betrouwbaarheid voor het softwarebedrijf verhoogt.

De samenwerking met ST stelt CARIAD in staat om haar expertise in halfgeleiders verder uit te breiden en extra ervaring op te doen in hun gezamenlijke ontwikkeling. "Dit is nog maar de eerste stap", zegt CARIAD CTO Lynn Longo. "In de toekomst streven we ook naar de gezamenlijke ontwikkeling van hoogwaardige halfgeleiders voor complexe functies."

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024