Wouter Hoeffnagel - 22 juli 2022

VS onderzoeken Huawei-apparatuur in omgeving van militaire basissen

VS onderzoeken Huawei-apparatuur in omgeving van militaire basissen image

De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken de Chinese fabrikant van telecomapparatuur Huawei. Aanleiding hiervoor zijn zorgen over telecomzendmasten in de omgeving van onder meer militaire basissen en raketsilo's in de Verenigde Staten (VS).

Reuters meldt op basis van twee anonieme bronnen dat de Amerikaanse overheid zich zorgen maakt over eventuele spionage via zendmasten van Huawei. Het gaat daarbij specifiek om zendmasten in de directe omgeving van militaire basissen en raketsilo's. De Amerikanen vrezen dat Huawei gevoelige informatie in handen kan krijgen over militaire oefeningen, evenals de paraatheid van basissen en personeel.

Berichtgeving en geolocaties

Het onderzoek is door de Amerikaanse ministerie van Handel gestart kort nadat Joe Biden begin vorig jaar als president werd beëdigd. Het agentschap dagvaardde Huawei in april 2021. Het wilde toen meer weten over het beleid van Huawei rondom het delen van data die het via zijn apparatuur opvangt met buitenlandse partijen. Denk daarbij aan berichtgeving en geolocaties.

Het ministerie van Handel wil het bestaan van het onderzoek niet bevestigen tegenover Reuters, maar ontkent dit ook niet. Huawei heeft niet gereageerd op een verzoek om een reactie.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024