Wouter Hoeffnagel - 21 juli 2022

Samsung wil elf nieuwe chipfabrieken bouwen in Texas

Techgigant Samsung overweegt 11 nieuwe chipfabrieken te bouwen in de omgeving van Austin in de Amerikaanse staat Texas. Fabrieken staan voor de komende twee decennia op de planning. Samsung wil naar verluid bijna 200 miljard dollar investeren in de fabrieken.

Dit blijkt uit documenten die zijn ingediend bij de staat Texas, meldt het lokale Austin American-Statesman. Het gaat om de tweede omvangrijke investering van Samsung in chipproductie in de staat Texas in korte tijd. Onlangs kondigde het Zuid-Koreaanse bedrijf al een investering van 17 miljard dollar in een halfgeleiderfabriek in de stad Taylor aan.

Belastingvoordelen

De plannen die Samsung heeft ingediend vragen om belastingvoordelen rondom de bouw van de nieuwe productiefaciliteiten. De aanvraag is ingediend als onderdeel van het Chapter 313-programma van Texas, waarmee de staat belastingvoordelen kan verstrekken.

Samsung wil volgens de documenten in totaal 11 nieuwe chipfabrieken bouwen. Twee daarvan moeten in Austin zelf komen te staan, waar Samsung al langer een omvangrijke aanwezigheid heeft. De negen overige fabrieken wil Samsung in Taylor bouwen, een stad met ongeveer 17.000 inwoners op een afstand van zo'n 40 km afstand van Austin. In totaal wil Samsung 192,1 miljard dollar (omgerekend ... miljard euro) investeren in de fabrieken. Van dit bedrag is 24,5 miljard dollar gereserveerd voor investeringen in de fabrieken in Austin, terwijl de overige 167,6 miljard dollar geïnvesteerd wordt in de fabrieken in Taylor.

Ruim 10.000 nieuwe banen

Door de komst van de nieuwe locaties ontstaan naar verwachting ruim 10.000 nieuwe banen. 1.800 van deze banen creëert Samsung naar verwachting in Austin, terwijl de overige 8.200 banen in Taylor moeten ontstaan.