Wouter Hoeffnagel - 21 juli 2022

IDC: Wereldwijd chiptekort is nog niet voorbij

IDC: Wereldwijd chiptekort is nog niet voorbij image

Het wereldwijde chiptekort is nog niet voorbij, waarschuwt een analist van IDC. Onderzoeksdirecteur Vinay Gupta van IDC wijst onder meer op de oorlog in Oekraïne, wat impact heeft op de beschikbaarheid van grondstoffen en de wereldwijde toeleveringsketen.

Dit zegt Gupta in een interview met CNCB. Al langere tijd bestaat wereldwijd een fors chiptekort, dat een breed scala aan sectoren raakt. Denk hierbij aan de automotive-sector, maar ook aan allerlei elektronica. "De levering van halfgeleiders gaat niet direct groter worden. Er zijn veel ruwe materialen en gassen nodig voor de productie van die halfgeleiders", zegt Gupta tegen CNBC.

Tekort aan grondstoffen

Gupta wijst erop dat Oekraïne en Rusland beide een groot deel van de markt voor benodigde grondstoffen in handen hebben. Zo zijn de landen de grootste exporteurs wereldwijd van krypton, een gas dat wordt gebruikt bij chipproductie. Oekraïne is daarnaast de grootste leverancier wereldwijd van Neon, dat onder meer wordt gebruikt bij lithografie. In maart kondigde twee grote Oekraïense leveranciers van neon - Ingas en Cryoin - nog aan hun activiteiten stil te liggen in reactie op de oorlog in hun land. Neon is een bijproduct van staalproductie in Rusland. Het materiaal wordt vervolgens gezuiverd in Oekraïne, waarna het wordt geëxporteerd.

De onderzoeksdirecteur van IDC verwacht dat het aanhoudende tekort zorgt voor een hogere gemiddelde verkoopprijs van apparaten. Infrastructuurvendoren berekenen de hogere kosten naar verwachting door aan klanten.

Stijgende inflatie

Gupta wijst ook op de stijgende inflatie, wat voor een lagere vraag vanuit consumenten zorgt. "IT-uitgaven, zeker de consumentenuitgaven, vertonen tekenen van recessie", aldus Gupta. Hoewel de IT-uitgaven vanuit bedrijven nog steeds op peil zijn, leidt de inflatie er volgens IDC wel toe dat bedrijven hun 'IT-budgetten momenteel beschermen'. Gupta voegt daaraan toe dat de hoop bestaat dat het gaat om een beperkte vertraging van de markt, aangezien overheden en centrale banken de stijgende inflatie en rente proberen tegen te gaan.