Wouter Hoeffnagel - 21 juli 2022

Nationale ombudsman: AP moet sneller reageren op klachten

Nationale ombudsman: AP moet sneller reageren op klachten image

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moet sneller reageren op klachten over de afhandeling van privacyklachten. Indien een klacht wordt ingediend duurt het te lang voordat de toezichthouder met een reactie komt, concludeert de Nationale ombudsman.

De ombudsman meldt dat de klachtbehandeling in de praktijk nog in groot contrast staat met de voornemens die de AP, die de toezichthouder eerder deelde in een brief. Deze brief schreef de AP in reactie op het rapport 'Voor een dichte deur', dat de Nationale ombudsman eerder opstelde. De AP meldde in de brief het belang van de burger voorop te willen stellen. Ook erkende het dat er verbeteringen nodig zijn en schreef het meer te willen inzetten op persoonlijk contact, tijdige communicatie en begrijpelijk taalgebruik.

Inhoud van brieven tegen het licht houden

"Meer concreet gaf de Autoriteit onder andere aan de inhoud van haar brieven opnieuw te bekijken, om te zien of die voldoende duidelijk en leesbaar zijn. Ook is de Autoriteit van plan om voortaan altijd persoonlijk contact op te nemen met burgers die een klacht hebben over haar dienstverlening. De ombudsman hoopt dat burgers zo beter hun verhaal kunnen doen en dat hun klachten beter worden behandeld", schrijft de Nationale ombudsman in een nieuwsbericht.

De ombudsman blijft de ontwikkelingen bij de AP volgen. Na de zomer wil de ombudsman met de privacytoezichthouder in gesprek over de stappen en voornemens die zij beschrijven.