Wouter Hoeffnagel - 20 juli 2022

België: China zit achter aanvallen op Defensie en Binnenlandse Zaken

België: China zit achter aanvallen op Defensie en Binnenlandse Zaken image

Chinese hackers zijn verantwoordelijk voor aanvallen op de Belgische Defensie en de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Dit stelt het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. De aanvallen kunnen worden gelinkt aan Chinese aanvalsgroepen, meldt het ministerie.

Het Belgische leger kon na een cyberaanval op 16 december 2021 wekenlang niet met de buitenwereld e-mailen. Intern e-mailverkeer was al vrij snel weer mogelijk, maar het netwerk van Defensie bleef tot in januari afgesloten van internet. In deze periode is de veiligheid van het netwerk doorgelicht, meldde het ministerie Defensie in januari aan Belgische media.

Twee jaar toegang tot netwerk van Binnenlandse Zaken

Ook het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken was doelwit. Aanvallers hadden twee jaar lang toegang tot het netwerk van het ministerie, bleek in maart 2021. De aanvaller bleek al in april 2019 het netwerk te zijn binnengedrongen. Het ministerie meldde toen al dat de 'doelbewustheid en het verborgen karakter van de actor' spionage deden vermoeden.

"België veroordeelt deze kwaadaardige cyberactiviteiten met klem, die in contradictie zijn met de normen van verantwoordelijk staatsgedrag, zoals die zijn onderschreven door alle VN-lidstaten", zegt Buitenlandse Zaken tegen diverse Belgische media waaronder Knack. "We blijven er bij de Chinese autoriteiten op aandringen om zich aan deze normen te houden en niet toe te laten dat hun grondgebied gebruikt wordt voor kwaardaardige cyberactiviteiten."