Wouter Hoeffnagel - 20 juli 2022

Facebook-moederbedrijf Meta voor rechter gedaagd voor VR-bedrijf MetaX

Facebook-moederbedrijf Meta voor rechter gedaagd voor VR-bedrijf MetaX image

Facebook-moederbedrijf Meta is aangeklaagd door MetaX, een bedrijf dat virtual reality-experiences ontwikkeld. Het bedrijf stelt dat Meta zijn naam heeft gestolen en zegt hierdoor diverse varianten van zijn merknaam niet meer te kunnen gebruiken. MetaX eist dat Meta stopt met het gebruik van de merknaam die overlappen met zijn bedrijfsnaam.

MetaX is naar een rechtbank in de Amerikaanse staat New York gestapt. Het bedrijf stelt in de aanklacht dat Meta zijn 'fundamenteel intellectueel eigendom' op ernstige wijze heeft geschonden. Facebook wijzigde in oktober 2021 de naam van zijn moederbedrijf in Meta. Het bedrijf vraagt de rechter nu het gebruik de merknaam 'Meta' voor goederen en services die overlappen met die van MetaX te verbieden. Ook eist MetaX een schadevergoeding.

Potentieel partnership

Ook wijst MetaX erop dat het bedrijf in 2017 een potentieel partnership met Facebook heeft besproken. Een leidinggevende van Facebook zou de experiences die MetaX creëerde toen 'geweldig' en 'spectaculair' hebben genoemd. Inmiddels zou Meta echter vergelijkbare immersive VR-experiences leveren, soms op locaties waar MetaX eerder ook dergelijke experiences verzorgde. Als voorbeelden noemt het Coachella Valley Music and Arts Festival en South by Southwest.

Reuters heeft Meta om een reactie op de rechtszaak gevraagd, maar heeft hierop geen reactie gekregen.