Wouter Hoeffnagel - 20 juli 2022

Eigenaar hostingbedrijf uitgeleverd aan VS vanwege Gozi-virus

Eigenaar hostingbedrijf uitgeleverd aan VS vanwege Gozi-virus image

Een 37-jarige Roemeense eigenaar van een hostingbedrijf wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten vanwege betrokkenheid bij de verspreiding van het Gozi-virus. Dit virus trof ruim een miljoen computers wereldwijd, waaronder ook systemen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De Amerikaanse autoriteiten stellen dat de verdachte via zijn hostingbedrijf hielp met de verspreiding van het virus. Het virus zou financieel gezien een van de meest schadelijke virussen zijn geweest en tientallen miljoenen dollars aan schade hebben veroorzaakt.

In 2007 opgedoken

Het Gozi-virus is niet nieuw. Het virus dook in 2007 voor het eerst op, waarbij zo'n 40.000 systemen werden besmet. Ook zo'n 160 systemen van NASA werden getroffen. De verdachte is in 2012 al in Roemenië gearresteerd, maar kwam toen op borgtocht vrij. De man is vorig jaar in Colombia opnieuw gearresteerd.

Het virus zou zijn gemaakt door een Rus, die in 2011 schuld bekende. De maker kreeg een boete opgelegd van 6,9 miljoen dollar. Ook werkte hij samen met de autoriteiten in ruil voor strafvermindering.