Redactie - 20 juli 2022

Een betoog voor een inclusievere ICT-branche

Een betoog voor een inclusievere ICT-branche image

De ICT-branche kampt met grote arbeidstekorten. Tegelijkertijd zijn vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd en is er een kloof tussen het mbo en de arbeidsmarkt. We spreken hierover met ICT-expert Hans Dupuits.

“ICT is overal”, zegt Hans. “Het is een boeiende sector om in te werken. Bovendien barst het er van de kansen. Maar helaas heeft niet iedereen even gemakkelijk toegang tot of kennis van alle mogelijkheden.” Zelf werkt hij al jaren in de ICT. Op dit moment is dat als corporate data protection officer bij CompuGroup Medical Nederland, een leverancier van software, hardware en dienstverlening voor de zorg. Daarnaast treedt hij regelmatig op als adviseur. Zo is hij onder meer lid van het marktsegment ICT bij de organisatie Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Hans: “Blijven leren is heel belangrijk. Op mijn zestigste heb ik een executive MBA bij Nyenrode afgerond. Na alle kansen die ik heb gekregen vind ik het tijd om iets terug te doen.”

Kloof

Hans’ maatschappelijke bijdrage bestaat onder meer uit zijn inzet voor een betere aansluiting tussen het mbo en de arbeidsmarkt. Bij SBB werkt hij onder andere met BTG’s CEO Petra Claessen aan onderwijsprofielen voor ICT’ers. Doel: het verkleinen van de kloof tussen wat er wordt geleerd en wat er wordt gevraagd. Hans: “Iedereen weet: in de ICT-wereld volgen ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Toch worden de profielen voor mbo-studenten maar elke vijf jaar vernieuwd. Daarom onderzoeken we hoe de kwalificatiedossiers (de pakketeisen voor mbo’ers, red.) sneller kunnen worden aangepast.” En er speelt nog iets. Hans constateert dat mbo’ers in de branche worden ondergewaardeerd. Nog te vaak gaat de voorkeur uit naar een hbo’er. Hans: “Terwijl mensen uit het mbo ook aan de slag kunnen als helpdeskmedewerker, software developer en netwerkof systeembeheerder.”

Onbenut potentieel

ICT kan dus veel inclusiever. Ook meer vrouwen zouden de weg moeten vinden naar een loopbaan in de branche, vindt Hans. Nog altijd wordt deze gedomineerd door mannen. Hans: “Het is onbenut potentieel. Voor vrouwen biedt de branche natuurlijk zo veel mogelijkheden en banen met een goed toekomstperspectief.” Het is het imago, dat de toetreding van vrouwen parten speelt, meent hij: “Er wordt nog te vaak gedacht dat de ICT-branche een stoffig mannenwereldje is, veelal voor nerds.”

Rolmodellen

Méér exposure zou volgens hem kunnen helpen. De diversiteit van de branche en de vraag naar mensen met uiteenlopende talenten kunnen breder onder de aandacht worden gebracht, vindt Hans. “The sky is the limit: van advieswerk in een elektronicashop tot het ontwikkelen van software. Ook communicatieve vaardigheden zijn in onze wereld erg belangrijk. Zeker voor vraagstukken aan de gebruikerskant van IT’ers zijn sociale mensen met inlevingsvermogen hard nodig. Rolmodellen kunnen dat soort zaken over het voetlicht krijgen. Vrouwen met een ICT-carrière zouden die rol naar mijn idee goed kunnen vervullen.”

Hans_dupuits-btg-magazine-07-2022.jpg

Hans Dupuits

Duurzaamheid

Mogelijk helpt een andere ontwikkeling in de branche mensen over de streep. Net zoals in veel andere sectoren, worden er ook in de ICT stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Hans: “In de omgang met grondstoffen is een kentering gaande met een opmars van hergebruik en refurbished alternatieven. Die ontwikkeling vraagt om mensen met voldoende kennis, gevoel voor techniek en een zekere handigheid om producten weer als nieuw te maken. En de branche kent natuurlijk nog veel meer initiatieven voor verduurzaming. Voor een deel zijn ze gericht op beperking van energiegebruik. Steeds meer ICT-bedrijven plaatsen zonnepanelen. Daarnaast is het bijvoorbeeld goed dat wordt onderzocht hoe de warmte van datacenters kan worden aangewend voor de verwarming van woonwijken. We zien bovendien dat ICT-oplossingen verduurzaming faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan de komst van de paperless office.”

Totale rekensom

Als het gaat om duurzaamheid, dan wil Hans hier nog wel een kanttekening bij plaatsen. Er zou meer moet worden gezocht naar een holistische benadering van duurzaamheidsvraagstukken. Het gaat volgens Hans om het hele verhaal en de totale rekensom erachter. Hans: “Zo zijn elektrische auto’s fantastisch omdat ze leiden tot minder CO2-uitstoot. Maar dan moet ook de vraag worden gesteld wat de voetafdruk is van de productie van die wagens. En het is ook een goede ontwikkeling dat we dankzij de mogelijkheden die ICT biedt, steeds meer online zijn gaan vergaderen. Maar toch is het nog steeds druk op de weg. Daarom zijn er nog veel meer slimme oplossingen nodig. Dat vergt out-of-the-box denken.”