TUe wint RoboCup met voetbal- en zorgrobots

TUe wint RoboCup met voetbal- en zorgrobots

19-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

TUe wint RoboCup met voetbal- en zorgrobots

Tech United, een multidisciplinair team van (oud) studenten, PhD's en medewerkers van de Technische Universiteit Eindhoven, wint voor de zesde keer het robotvoetbal-tournooi RoboCup. Voor de tweede keer wint het team daarnaast het WK voor zorgrobots.

Het team nam met voetbalrobots met namen als Lieke Motors, Jackie Groenestroom en Vivianne Wielema deel aan de RoboCup in Thailand. De robots waren zeer succesvol; de finale is met 15-0 gewonnen van een ander Nederlands team: de Falcons van de Veldhovense chipfabrikant ASML. In een eerdere confrontatie tijdens de voorrondes wonnen juist de ASML Falcons met 4-3. Dit had volgens TechUnited te maken met een fout in hun software, die in de finale was verholpen. Topscorer was de robot Lieke Motors met vijf doelpunten.

HERO

Bij de finale voor zorgrobots won TechUnited met de zorgrobot HERO nipt zijn tegenstander TidyBoy, ontwikkeld door Zuid-Koreaanse studenten van diverse universiteiten. De robot moesten tijdens het toernooi verschillende huishoudelijke taken uitvoeren in de @Home-competitie. Denk hierbij aan het buitenzetten van het vuilnis en verwelkomen van mensen. Ook zelf bedachte uitdagingen werden in de finale door een jury beoordeeld. Denk hierbij aan het inlichten van de buurvrouw bij een ongeval.

“We zijn ontzettend trots dat we twee wereldtitels hebben veroverd. Het laatste WK was in 2019 in Sydney, de afgelopen drie jaar waren uitdagend. Door corona was de universiteit regelmatig dicht en konden we als team minder vaak bij elkaar komen. Toch hebben we weer grote stappen gezet, daar zijn we heel erg trots op", zegt teamlid Laura van Houtum van Tech United.

Foto's: Tech United

Terug naar nieuws overzicht