Wouter Hoeffnagel - 18 juli 2022

Biosensor-app helpt emoties te herkennen bij borderline

Biosensor-app helpt emoties te herkennen bij borderline image

Een biosensor applicatie voor smartwatches kan uitkomst bieden voor mensen die moeite hebben met het herkennen van emoties. De app helpt hen bij het vroegtijdig opmerken van oplopende emoties. Zo kunnen gebruikers eerder handelen om ontregeling te voorkomen.  

De app komt voort uit promotieonderzoek van Youri Derks, GZ-psycholoog bij GGNet. Derks verdedigde op 14 juli 2022 bij de Universiteit Twente zijn proefschrift ‘Alexithymie bij borderline persoonlijkheidsproblematiek – van theorie naar een biosensor applicatie’.

Emoties herkennen en benoemen

Derks onderzocht op welke wijze alexithymie een rol speelt bij mensen met borderline persoonlijkheidsproblematiek (BPS). Mensen met alexithymie hebben moeite met het herkennen en benoemen van hun emoties. Bij BPS heeft iemand moeite met het in goede banen leiden van zijn emoties. Deze worden vaak pas opgemerkt als ze heel sterk zijn en de persoon overspoelen. Uit het onderzoek van Derks komt een duidelijke relatie tussen alexithymie en BPS naar voren.

Samen met andere onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelde Derks de biosensor-app 'Sense-IT'. Deze app vormt een nieuwe behandeling voor alexithymie. Sense-IT werkt op een smartwatch, registreert de hartslag en combineert deze informatie met de mate van beweging. Zodra de spanning oploopt geeft de app een signaal. Men kan in real-time zien wat het lichamelijke spanningsniveau is aan de hand van de hoeveelheid oplichtende bolletjes op de smartwatch.

Emotionele spanning eerder herkennen

Met de app hoopt Derks mensen veranderingen in hun emotionele spanning eerder te laten herkennen. Dit stelt hen in staat hier sneller op in te spelen en zo mogelijke vervelende gevolgen te voorkomen.

Meer informatie is hier beschikbaar.