Redactie - 18 juli 2022

Quantum heeft zijn transformatie nu op orde

Quantum heeft zijn transformatie nu op orde image

De Amerikaanse fabrikant Quantum, die vooral bekend is van tape bibliotheken voor archivering, heeft de afgelopen jaren een ware transformatie ondergaan. Via tal van acquisities (zoals CatDV) en de ontwikkelingen van nieuwe producten (bijvoorbeeld video securityoplossingen) is de onderneming in een paar jaar tijd in een nieuw jasje gestoken. Niet langer is het de hardware die het bestaansrecht verzekerd, het zijn de diensten met abonnement gebonden inkomsten, die nu Quantum aan extra successen helpen.

De Quantum CEO en president Jamie Lerner weet te vermelden dat er momenteel meer dan 350 klanten zijn die abonnementen gebonden diensten afnemen, waardoor 11.000 gebruikers ondersteund worden. Dit resulteert nu al een jaarlijks meer dan 110 miljoen aan terugkerende inkomsten. Janie Lerner: “We zijn nu een echte global company geworden.”

Ondanks de nadruk op software en services blijven ook de tape bibliotheken belangrijk. Vooral hyperscalers zijn nog steeds belangrijkere klanten. Daar loopt men tegen stevige uitdagingen aan. De vraag naar meer capaciteit groeit bij de hyperscalers sneller dan de opslagcapaciteit bij de tapecartridges. (Een LTO-09 cartridge heeft momenteel een capaciteit van 18 Tbyte terwijl harddisks deze capaciteit al voorbij zijn en de groei doorzet. Het ziet er naar uit dat tape nog jaren achter de feiten aan moet lopen.) Men wacht dan ook met smart op nieuwe innovaties op dit front.

Quantum introduceerde recent zijn nieuwe zijn nieuwe Scalar i6H-tape bibliotheek. Het is een product dat speciaal ontwikkeld is voor de hyperscalers. Ook zij hebben nog steeds een oog voor de lage kosten die tape met zich meebrengt bij de archivering van de data, zij de tape nog steeds als een grote maar trage harddisk.

De Scalar i6H heeft de vorm van een standaard datacenter rack unit, wat niet vaak het geval is bij tapebibliotheken. Het product is een variatie op de eerder door Quantum gelanceerde Scalar i6.
Onder de klanten zitten publieke cloudproviders zoals Google, Amazon en Microsoft. Het concept maakt gebruik van LTO-tapes en de RAIL-architectuur (Redundant Array of Independent Libraries), die door Quantum is ontwikkeld voor elastische op tape gebaseerde archieven.

Door: Hans Steeman