Italiaanse onderzoek naar Google wegens hinderen van interoperabiliteit

15-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Italiaanse onderzoek naar Google wegens hinderen van interoperabiliteit

De Italiaanse mededingingsautoriteit start een onderzoek naar mogelijke verhinderen van interoperabiliteit met andere diensten door Google. De ACGM stelt dat het voor gebruikers te lastig is data uit Google-diensten te delen met andere diensten. Google schaadt zo mogelijk de concurrentie.

De toezichthouder wijst op de dominante marktpositie van Google en moederbedrijf Alphabet op diverse markten, waarbij de bedrijven grote hoeveelheden data verwerven via geleverde diensten. Specifiek noemt de ACGM hierbij Gmail, Google Maps en het Android-besturingssysteem. Ook wijst de toezichthouder op de jaaromzet van 257,6 miljard dollar die de partijen in 2021 realiseerde.

Gegevens moeilijk deelbaar maken

Google zou de interoperabiliteit hebben belemmerd door gegevens op zijn platform moeilijk deelbaar te maken met andere platforms. Hierbij noemt het specifiek de app Weople van Hado. Deze Italiaanse service richt zich onder meer op het beheer van privacyrechten bij diverse diensten en de portabiliteit van data. Google maakt het echter niet mogelijk om instellingen door andere diensten te laten beheren, waardoor de app lastig samenwerkt met Google-diensten.

In een reactie aan Reuters laat Google weten zich niet in de klachten te kunnen vinden. Het wijst daarbij onder meer op Takeout, een dienst waarmee gebruikers hun eigen data kunnen downloaden. Daarnaast stelt Google dat het verstrekken van toegang tot data aan andere diensten de privacy van gebruikers in gevaar kan brengen en frauduleuze activiteiten kan aanmoedigen.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud