Wouter Hoeffnagel - 14 juli 2022

Google plant datacenter bij Groningse Hoogkerk

Google plant datacenter bij Groningse Hoogkerk image

Google plant een nieuw datacenter ten westen van het Groningse Hoogkerk. Voor de bouw heeft het Amerikaanse techbedrijf al twintig hectare grond gekocht van de gemeente Groningen.

RTV Noord meldt dat Google de koopovereenkomst voor de grond op korte termijn tekent met wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) van Hoogkerk. "We stellen strenge landschappelijke en stedenbouwkundige eisen", zegt Bloemhoff tegen de regionale omroep. "Zo moet er om het datacenter groen en water worden aangelegd. Ook wordt het dak van het datacenter met minstens 70 procent zonnepanelen bedekt." Ook moet restwarmte van het datacenter ten goede komen aan het Groningse Warmtenet. Google doet naar verluid ook een 'substantiële financiële bijdrage' aan de aanleg van de wegen op industrieterrein Westpoort.

Bouw moet in najaar van 2023 van start gaan

Zodra de koopovereenkomst met de gemeente is getekend, dient Google volgens de omroep een aanvraag voor een omgevingsvergunning in. De bouw moet in het najaar van 2023 van start gaan.

Google zelf spreekt over een 'kleinschalige satellietfaciliteit'. Het datacenter wordt niet geclassificeerd als hyperscale-datacenter, die het kabinet nog slechts op twee plekken in Nederland wil realiseren. De ondergrens voor hyperscale-datacenters is volgens de overheid 10 hectare. Het datacenter van Google is echter kleiner.

Het is onbekend hoeveel Google in het datacenter investeert.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024