Redactie - 14 juli 2022

Bosch investeert nog eens miljarden in chip business

Bosch investeert nog eens miljarden in chip business image

Van auto's en e-bikes tot huishoudelijke apparaten en wearables - halfgeleiders vormen een integraal onderdeel van alle elektronische systemen. Zij zijn de motor die de moderne wereld van technologie aandrijft. Bosch zag het groeiende belang ervan al vroeg in en heeft nu aangekondigd dat er nog eens miljarden euro's zullen worden geïnvesteerd om zijn eigen halfgeleideractiviteiten te versterken. Bosch is van plan om tegen 2026 nog eens 3 miljard euro te investeren in zijn halfgeleiderdivisie als onderdeel van het IPCEI-financieringsprogramma voor micro-elektronica en communicatietechnologie. 

“Micro-elektronica is de toekomst en is essentieel voor het succes van alle onderdelen van Bosch. Hiermee hebben we een sleutel in handen voor de mobiliteit van morgen, het internet der dingen en voor wat we bij Bosch technologie noemen die 'uitgevonden voor het leven' is”, zegt Stefan Hartung,voorzitter van de raad van bestuur van Bosch, op de Bosch Tech Day 2022 in Dresden.

Een van de projecten die Bosch met deze investering wil financieren, is de bouw van twee nieuwe ontwikkelingscentra – in Reutlingen en Dresden – voor een gezamenlijke kostprijs van meer dan 170 miljoen euro. Daarnaast besteedt het bedrijf het komende jaar 250 miljoen euro aan de creatie van 3.000 vierkante meter extra cleanroomruimte in zijn waferfabriek in Dresden. "We maken ons op voor een aanhoudende groei van de vraag naar halfgeleiders - ook in het voordeel van onze klanten", aldus Hartung. "Voor ons betekenen deze miniatuurcomponenten big business."

Micro-elektronica promoten om het concurrentievermogen van Europa te vergroten

In het kader van de European Chips Act verstrekken de Europese Unie en de Duitse federale overheid aanvullende financiering om een robuust ecosysteem voor de Europese micro-elektronica-industrie te ontwikkelen. Het doel is om het aandeel van Europa in de wereldwijde halfgeleiderproductie tegen het einde van het decennium te verdubbelen van 10 naar 20 procent. De onlangs gelanceerde IPCEI over micro-elektronica en communicatietechnologie is in de eerste plaats bedoeld om onderzoek en innovatie te bevorderen. "Europa kan en moet profiteren van zijn eigen sterke punten in de halfgeleiderindustrie", zei Hartung. “Het doel moet meer dan ooit zijn om chips te produceren voor de specifieke behoeften van de Europese industrie. En dat betekent niet alleen chips aan de onderkant van de nanoschaal.” Elektronische componenten die bijvoorbeeld worden gebruikt in de elektromobiliteitsindustrie, vereisen procesgroottes tussen 40 en 200 nanometer.

Aanzienlijke uitbreiding van 300 millimeter chipproductie in Dresden

Deze nieuwe investering in micro-elektronica opent ook nieuwe innovatiegebieden voor Bosch. "Een leider zijn op het gebied van innovatie begint met de allerkleinste elektronische componenten: halfgeleiderchips", zegt Hartung. Nieuwe innovatiegebieden bij Bosch zijn onder meer systems-on-a-chip, zoals de radarsensoren die een voertuig gebruikt om 360 graden scans van de omgeving uit te voeren tijdens geautomatiseerd rijden. Bosch gaat nu proberen dergelijke componenten te verbeteren, waardoor ze kleiner, slimmer en ook goedkoper te produceren zijn. Het bedrijf werkt ook aan de verdere aanpassing van zijn eigen micro-elektromechanische systemen (MEMS) specifiek voor de consumptiegoederenindustrie. Een van de dingen die bedrijfsonderzoekers momenteel gebruiken om deze technologie te ontwikkelen, is een nieuwe projectiemodule die zo klein is dat hij in de tempel van een slimme bril kan worden ingebouwd. "Om onze leidende marktpositie in MEMS-technologie te versterken, zijn we ook van plan om onze MEMS-sensoren op 300 millimeter wafers te produceren", aldus Hartung. "De start van de productie is gepland in 2026. Onze nieuwe wafelfabriek biedt ons de mogelijkheid om de productie op te schalen - een voordeel dat we ten volle willen benutten."

Grote vraag naar siliciumcarbide chips uit Reutlingen

Een ander aandachtspunt bij Bosch is de productie van nieuwe typen halfgeleiders. In de fabriek in Reutlingen produceert Bosch bijvoorbeeld sinds eind 2021 massaproductie van siliciumcarbide (SiC)-chips. Deze worden gebruikt in de vermogenselektronica die nodig is voor elektrische en hybride voertuigen, waar ze al hebben bijgedragen tot een grotere actieradius van tot 6 procent. Dankzij de krachtige marktgroei, met jaarlijkse percentages van 30 procent of meer, blijft de vraag naar SiC-chips hoog, wat betekent dat de orderboeken voor Bosch overvol zijn. Om deze vermogenselektronica betaalbaarder en efficiënter te maken, onderzoekt Bosch ook het gebruik van andere soorten chips. "We onderzoeken ook de ontwikkeling van chips op basis van galliumnitride voor toepassingen in de elektromobiliteit", aldus Hartung. “Deze chips zitten al in opladers voor laptops en smartphones. ” Voordat ze in voertuigen kunnen worden gebruikt, moeten ze robuuster worden en bestand zijn tegen aanzienlijk hogere spanningen tot 1.200 volt. “Uitdagingen als deze horen allemaal bij het werk van Bosch-ingenieurs. Onze kracht is dat we al heel lang vertrouwd zijn met micro-elektronica – en we kennen net zo goed de weg in auto’s.”

Bosch breidt systematisch de capaciteit voor de productie van halfgeleiders uit

Bosch heeft de afgelopen jaren verschillende investeringen gedaan in zijn halfgeleideractiviteiten. Het beste voorbeeld hiervan is de wafelfabriek in Dresden, die in juni 2021 werd geopend. Met 1 miljard euro is het de grootste investering in de geschiedenis van het bedrijf. Ook het halfgeleidercentrum in Reutlingen wordt stelselmatig uitgebreid: tussen nu en 2025 investeert Bosch circa 400 miljoen euro in de uitbreiding van de productiecapaciteit en de ombouw van bestaande fabrieksruimte naar nieuwe cleanroomruimte. Dit omvat de bouw van een nieuwe uitbreiding in Reutlingen, waarmee 3.600 vierkante meter extra ultramoderne cleanroomruimte wordt gecreëerd. Al met al zal de cleanroomruimte in Reutlingen groeien van ongeveer 35.000 vierkante meter nu tot meer dan 44.000 vierkante meter eind 2025.

Expertise en een internationaal netwerk zorgen voor duurzaam succes

Bosch is het toonaangevende bedrijf in de auto-industrie voor de ontwikkeling en productie van halfgeleiders. Deze chips worden niet alleen gebruikt in automobieltoepassingen, maar ook in de consumptiegoederenindustrie. Bosch is al meer dan 60 jaar actief op dit gebied. Zo produceert de halfgeleiderfabriek van Bosch in Reutlingen al 50 jaar chips op basis van wafels van 150 en 200 millimeter. In de fabriek van het bedrijf in Dresden begon de productie van chips op basis van wafers van 300 millimeter in 2021. Tot de halfgeleiders die in Reutlingen en Dresden worden vervaardigd, behoren toepassingsspecifieke geïntegreerde schakelingen (ASIC's), sensoren voor micro-elektromechanische systemen (MEMS) en vermogenshalfgeleiders. Bosch bouwt ook een nieuw testcentrum voor halfgeleiders in Penang, Maleisië. Vanaf 2023,