Redactie - 16 juli 2022

Nasuni brengt public cloudopslag steeds dieper in het datacentrum

Nasuni brengt public cloudopslag steeds dieper in het datacentrum image

In de datacentra is een interessante ontwikkeling gaande. Klassieke dataspecialisten met onsite NAS-oplossingen voelen steeds vaker de hete adem van cloud-specialisten. Nasuni uit Boston (USA) is een duidelijk voorbeeld van een snelgroeiende opslagspecialist, die voor zijn NAS-oplossing de cloud prominent naar de enterprise brengt. Een NAS bestaat uit een server in een datacentrum die bestandsopslag realiseert voor gebruikers op lokale en externe servers. Een breed scala aan leveranciers is hier actief. Voor deze leveranciers betekent de publieke cloud een uitdagende concurrentie. De publieke cloud kan on-premises opslag vervangen, maar kan ze ook versterken in een hybride oplossing.

De kernactiviteit van de bestaande aanbieders is de on-premises opslag. De publieke cloud vertegenwoordigt voor hen een tweede tier om bestanden op te slaan, maar ook een plaats waar applicaties kunnen draaien. Naar keuze kunnen bij een hybride concept, missie kritische applicaties op locatie blijven. De cloud kan ook een optie zijn om oudere gegevens verplaatsen naar goedkopere S3-objectopslag.

Nasuni keert dit model om, de kern ligt in de publieke cloud met toegang tot toepassingen in datacenters voor alle soorten gebruikers. Dit kan zowel de centrale infrastructuur van een bedrijf zijn, maar bijvoorbeeld ook een oplossing voor randlocaties zoals winkels en nevenvestigingen. Gebruikers met toegang op afstand, werken met Nasuni’s edge caches. Dat kunnen zowel fysieke servers als VM’s zijn.

Het UniFS-bestandssysteem van het bedrijf slaat al zijn bestanden op in een S3-achtige objectopslag in de cloud. Het concept gebruikt de edge caches en zijn algoritmes om snelle lokale toegang te bieden. Multinationale bedrijven die grote bestanden synchroniseren en delen tussen vestigingen, synchroniseren in minder dan tien minuten, in plaats van de gebruikelijke uren.

Ransomware protectie als een service

Nasuni introduceert nu ook additionele cloud dataservices, zoals bestandsanalyse en Ransomware Protection as a Service (RPaaS). Het detecteert inkomende ransomware bestandspatronen, zoals specifieke bestandsextensies en afwijkende activiteiten.
Het zal een ransomware die op bestandsgegevens inwerkt onderscheppen op basis van een door de klant ingestelde policy. Chief product officer Russ Kennedy zei tijdens een recent bezoek van Dutch IT-channel aan Nasuni in Californië dat een geautomatiseerd (autonoom) concept volgend jaar zal worden toegevoegd. "Nasuni-klanten hebben ontelbare herstelpunten omdat elke (minimale) verandering in het bestandssysteem op een immutable manier wordt vastgelegd."

Door: Hans Steeman

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024