Redactie - 14 juli 2022

Vrouwen nemen heft in eigen hand en starten vaker zelf een bedrijf

Vrouwen nemen heft in eigen hand en starten vaker zelf een bedrijf image

Economische tegenwind en ongelijke werkplekken zorgen voor een golf van vrouwelijke oprichters tijdens de pandemie, zo blijkt uit nieuwe data van LinkedIn. Deze data is gepubliceerd in het Global Gender Gap Report van het World Economic Forum 2022, en laat zien dat meer vrouwen een eigen bedrijf hebben opgericht dan mannen, waarbij er een opvallende toename optrad in 2020.

De pandemie zorgde voor een versnelling van een trend die ook op de langere termijn doorzet. Het aandeel oprichters wereldwijd groeide in 2020 voor vrouwen met 45% en met 32% voor mannen in vergelijking met 2019. In Nederland was het aandeel vrouwen dat een bedrijf oprichtte in 2020 twee keer hoger dan in 2016 en 19% hoger dan in het voorgaande jaar.

Wereldwijd zagen de finance sector, retail en onderwijs de sterkste groei van het aantal vrouwelijke oprichters tussen 2016 en 2021, met een stijging van respectievelijk 2,5, 2,4 en 2,3 keer voor vrouwen in die sectoren. De landen met de hoogste groei in deze periode waren Portugal (een verviervoudiging) en België (een verdrievoudiging).

Carrières van vrouwen stonden tijdens de pandemie voor veel uitdagingen. De data laten zien dat in Nederland de representatie van vrouwen hoog is in de wellness en fitness branche (67%), een sector die flink werd getroffen door de lockdowns. Daarnaast droegen veel vrouwen de dubbele verantwoordelijkheid van werk en zorg tijdens de pandemie, waardoor ze gedwongen werden om meer flexibiliteit te zoeken dan hun werkgevers hen aanboden.

Eerder onderzoek liet al zien dat flexibel werken de gelijkheid op de werkvloer niet ten goede komt, waarbij vrouwen in het nadeel zijn. Een overgrote meerderheid van de Nederlandse professionals (59%) vindt dat de pandemie heeft blootgelegd dat er een dringende behoefte is aan een verandering in de manier waarop we flexibel werken benaderen. Meer dan de helft (52%) van de vrouwelijke professionals gaf aan te overwegen om een baan te verlaten vanwege een gebrek aan flexibiliteit, of heeft dit gedaan.

Nederland scoort slecht qua vrouwelijke representatie in leidinggevende functies

Het is geen verrassing dat de vrouwen in leidinggevende posities wereldwijd nog steeds ondervertegenwoordigd zijn; vrouwen bekleden in de meeste landen minder dan een derde van de leiderschapsrollen. Nederland bungelt zelfs onderaan de lijst: van de 36 landen die onderzocht zijn, staat Nederland op nummer 32. Finland en Letland delen in die lijst een 1ste plaats, gevolgd door Roemenië en de Filippijnen.

De ondervertegenwoordiging van vrouwen begint al op managementniveau, waardoor een smalle pijplijn van talent ontstaat die kleiner wordt naarmate de anciënniteit toeneemt. Ter vergelijk: 48% van de vrouwen in Nederland heeft een startersfunctie, 34% een leidinggevende functie en 23% heeft een hogere leidinggevende functie (c-suite).

De nieuwe LinkedIn-data uit het 2022 Global Gender Gap Report legt ook gendervooroordelen in interne promoties bloot, in Nederland hebben mannen 69% meer kans om intern door te groeien naar een leidinggevende positie dan vrouwen. Dit is opvallend hoog in vergelijking met het gemiddelde van de landen waarin dit onderzocht is, waarbij mannen 33% meer kans hebben op een interne promotie tot een leidinggevende functie.