Wouter Hoeffnagel - 12 juli 2022

Rechtspraak krijgt meer geld voor onder meer digitalisering en security

Rechtspraak krijgt meer geld voor onder meer digitalisering en security image

De Rechtspraak krijgt jaarlijks ruim 155 miljoen euro extra tot zijn beschikking. Het extra geld is bedoeld voor het aantrekken van extra rechters, maar ook investeringen in digitalisering en innovatie. Ook voor de behandeling van rechtszaken met betrekking tot ondermijnende criminaliteit komt meer geld beschikbaar, evenals initiatieven rondom kwaliteitsverbetering.

"Met deze aanzienlijke investering in de rechtsstaat voegt het kabinet daad bij woord", stelt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. Naves verwijst naar de toezegging van uit het regeerakkoord, waarbij het kabinet 200 miljoen euro voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie reserveerde. "De jaren waarin vooral werd bezuinigd op rechtspraak lijken achter de rug. En dat komt op een goed moment, want onze organisatie staat voor grote uitdagingen op het gebied van doorlooptijden, een te hoge werkdruk en krapte op de arbeidsmarkt."

Digitalisering, innovatie en security

Onder meer in digitalisering en innovatie wordt fors geïnvesteerd. Zo moet de Rechtspraak digitaal toegankelijker worden gemaakt en de online dienstverlening worden verbeterd. Dit moet de Rechtspraak ook in de toekomst laten voldoen aan wat de samenleving van haar vraagt. Ook de bijbehorende ICT-beveiliging wordt aangepakt met behulp van het beschikbaar gestelde geld.

De Rechtspraak kampt al langer met een tekort aan rechters. Onder meer doordat rechtszaken steeds complexer worden en doordat veel rechters de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. De werkdruk is hierdoor hoog en doorlooptijden staan onder druk. Met het beschikbare geld kan dit worden aangepakt. Naves: "We hebben op dit bedrag al een verschot genomen door onze opleidingscapaciteit te vergroten van 80 naar 130 plekken per jaar. Die plekken worden op dit moment volledig benut. Het opleiden van nieuwe rechters duurt echter een paar jaar. Het effect van deze investering is dus niet meteen merkbaar, maar op termijn maakt dit een groot verschil."

Ondermijnende criminaliteit

Een groot deel van het toegezegde geld is daarnaast bestemd voor de behandeling van zaken die betrekking hebben op ondermijnende criminaliteit. Naves: "De roep van de samenleving om paal en perk te stellen aan deze ontwrichtende vorm van criminaliteit is volstrekt begrijpelijk. Maar als de politie en het Openbaar Ministerie hier werk van maken, betekent dat natuurlijk ook dat rechters meer van dit soort complexe zaken moeten behandelen. Het is goed om te zien dat het kabinet aandacht heeft voor de hele strafrechtketen."