Wouter Hoeffnagel - 11 juli 2022

Amerikaan verdacht van verkoop vervalste Cisco-apparatuur

Amerikaan verdacht van verkoop vervalste Cisco-apparatuur image

Een 38-jarige man uit Florida wordt verdacht van het verkopen van namaak- en niet-correct functionerende Cisco-apparatuur die vanuit China is geïmporteerde naar de Verenigde Staten (VS). In totaal zouden tienduizenden verouderde apparaten door de man zijn geïmporteerd en verkocht als nieuwe, authentieke en higher-end apparatuur van Cisco.

De inwoner van Miami is in de VS voor de rechter gedaagd door openbaar aanklagers. De man zou via zijn 19 bedrijven en ruim 25 accounts op Amazon en eBay tienduizenden exemplaren van verouderde, lower-end apparaten uit China en Hong Kong hebben geïmporteerd. De retail-waarde van deze lading wordt geschat op ruim een miljard dollar. De verdachte zou tenminste 100 miljoen dollar omzet hebben gerealiseerd met de verkoop. Persoonlijk hield de verdachte miljoenen dollars over aan de zwendel, stellen Amerikaanse openbaar aanklagers.

Voorzien van gekraakte software en valse labels

De producten die de verdachte aanbood zou in sommige gevallen al eerder zijn verkocht en afgedankt. Chinese vervalsers zouden deze apparaten hebben aangepakt om hen op nieuwe, authentieke Cisco-producten te laten lijken. Ook werd de apparatuur naar verluid voorzien van gekraakte Cisco-software. Interne componenten werden gewijzigd om licentiecontroles van de fabrikant om de tuin te leiden. De verpakking zou zijn voorzien van nagemaakte Cisco-labels en stickers, evenals handleidingen en ander materiaal.

De vervalste apparatuur zou uiteindelijk zijn verkocht in de VS aan onder meer ziekenhuizen, scholen, overheidsinstellingen en het Amerikaanse leger. De openbaar aanklagers waarschuwen dat de apparatuur kan uitvallen of niet correct kan werden. Dit kan computernetwerken en de bedrijfsvoering van partijen verstoren, wat kan leiden tot hoge schadeposten.

1.156 apparaten in beslag genomen

Cisco zou in de periode 2014 en 2019 via zeven brieven de verdachte hebben opgeroepen zijn activiteiten te staken. In twee gevallen zou de verdachte via zijn advocaat valse documenten hebben aangeleverd in reactie op deze brieven. In juli 2021 doorzochten Amerikaanse autoriteiten een magazijn van de verdachte, waar 1.156 vervalse Cisco-apparaten met een retailwaarde van ruim 7 miljoen dollar werden aangetroffen.