Wouter Hoeffnagel - 11 juli 2022

Uber Files: Kroes lobbyde ondanks EU-verbod voor Uber

Uber Files: Kroes lobbyde ondanks EU-verbod voor Uber image

Voormalig Eurocommissaris en VVD-prominent Neelie Kroes lobbyde in 2015 voor Uber. Dit terwijl de Europese Commissie dit niet toestond, aangezien Kroes toen nog maar enkele maanden was gestopt als Eurocommissaris.

Dat blijkt uit de Uber Files, een reeks documenten dit in het bezit zijn van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en The Guardian. Het FD, Trouw en onderzoeksplatform Investico hadden inzage in de documenten. Hieruit blijkt onder meer dat Kroes voor Uber als rol had spanningen rondom Uberpop weg te nemen. Deze app was door de Nederlandse overheid illegaal verklaard. Ook moest Kroes 'vertrouwelijke voorstellen' doen aan de Nederlandse regering. Hiervoor zou Kroes verschillende politici hebben benaderd, waaronder premier Mark Rutte en toenmalig minister Henk Kamp. Ook Melanie Schultz, staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan werden benaderd.

Speciaal gezant van de Startup Delta

In een reactie wijst Kroes erop zich in deze periode te hebben ingezet als speciaal gezant van de Startup Delta. "Als gezant werd ik geacht interactie te hebben met een breed scala aan bedrijven, gouvernementele en non-gouvernementele organisaties, om een bedrijfsvriendelijk eco-systeem te promoten. Ik had tot mei 2016 noch een formele noch informele rol bij Uber", zegt Kroes in een reactie tegen het FD.

Naast Kroes zouden ook andere politici voor Uber hebben gelobbyd, blijkt uit de documenten. Het gaat onder meer om de Franse president Emmanuel Macron, die de economische ontwikkeling van Uber in Frankrijk zou hebben gesteund. Macron zou volgens het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en The Guardian een geheime deal hebben getekend in de periode 2014 tot 2016, toen hij minister van Financiële Zaken was. Macron zou onder meer een 'drastische vereenvoudiging van de juridische vereisten' hebben beloofd voor het verkrijgen van een ride-sharing licentie. Dit deed Macron naar verluid in de nasleep van een beslissing van Franse rechters om UberPop als illegaal te bestempelen.