Redactie - 08 juli 2022

FBI en MI5 uiten zorgen over Chinese spionage

FBI en MI5 uiten zorgen over Chinese spionage image

Het hoofd van de Amerikaanse FBI en het hoofd van de Britse MI5 waarschuwen voor de dreiging die uitgaat van spionage door de Chinese overheid. Christopher Wray, directeur van de FBI, en algemeen directeur Ken McCallum van de MI5 deelde hun waarschuwing tijdens een speech op het hoofdkantoor van de Britse dienst in Londen.

Westerse overheden maken zich al jaren zorgen om spionage door de Britse overheid. Eerder deze week riepen Britse parlementariƫrs en Lords nog op tot een breed verbod op het gebruik van surveillancetechnologie van de Chinese bedrijf Hikvision en Dahua in het Verenigd Koninkrijk. Ook hierbij spelen zorgen over spionage een rol, evenals zorgen over mensenrechten.

Diverse spionage-incidenten

Het tweetal wijst onder meer op diverse spionage-incidenten die de afgelopen tijd in Europa zijn opgedoken. Denk hierbij aan de ontmaskering van een Duitse politiek wetenschapper en diens vrouw, die via een buitenlandse denktank informatie bleken door te spelen naar Chinese inlichtingendienst. Een ander voorbeeld day Wray en McCallum noemen is de veroordeling van een Chinese maritieme wetenschappers voor het doorgeven van informatie aan China. In het Verenigd Koninkrijk is een spionagewaarschuwing afgegeven over een persoon die werkt in denktanks en regelmatig contact onderhield met Chinese officieren.

Het is voor het eerste dat het hoofd van de FBI en MI5 gezamenlijk hun zorgen op dit vlak uiten. "Onze twee organisaties, die meer dan een eeuw geleden binnen een jaar na elkaar zijn ontstaan, werken al lange tijd nauw samen. Het FBI-kantoor in Londen werd in 1942 geopend en onze teams werken elke dag onvermoeibaar samen om onze twee naties en onze bondgenoten veilig te houden. Maar vandaag is de eerste keer dat de hoofden van de FBI en MI5 een openbaar platform delen", aldus McCallum. "We doen dit om een zo duidelijk mogelijk signaal af te geven over een enorme gedeelde uitdaging: China."

Een woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington ontkent tegenover The Guardian de aantijgingen van Wray en McCallum. In een verklaring aan de Associated Press benadrukt de woordvoerder dat China tegen alle vormen van cyberaanvallen is en hiertegen overtreedt. Ook noemt de woordvoerder de aantijgingen ongefundeerd.

Meer informatie is hier beschikbaar.