Gemeente Enschede vecht privacyboete van zes ton aan

06-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gemeente Enschede vecht privacyboete van zes ton aan

De gemeente Enschede stapt naar de rechter en vecht de boete van zes toen die het opgelegd kreeg door de Autoriteit Persoonsgegevens aan. De boete is door de toezichthouder eind vorig jaar opgelegd vanwege de wijze waarop de gemeente Enschede wifi-tracking inzette in de binnenstad.

Dit meldt RTV Oost. Het gaat om een project dat in 2017 van start ging. De gemeente Enschede monitorde de drukte in de binnenstad. Hiervoor werd een bedrijf ingezet dat gebruik maakte van wifi-tracking. Hierbij werd iedere telefoon geregistreerd met een unieke code. Door te tellen hoeveel telefoons bij een meetkast in de buurt zijn, kan worden achterhaald hoe druk het is op die locatie.

Te lang bewaard

De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde echter dat de gemeente Enschede de gegevens te lang bewaarde. Hierdoor veranderde het tellen van mensen volgens de toezichthouder in het volgen van mensen. Dit is niet toegestaan. "Laat ik één ding duidelijk stellen: Enschede heeft met de passantentellingen nooit bezoekers in onze binnenstad geïdentificeerd of gevolgd", legt wethouder Jurgen van Houdt uit aan RTV Oost. "Dat wilden wij niet en dat konden wij ook niet. Het feit dat de AP die suggestie wel heeft gewekt in haar boetebesluit en in haar media-uitingen, vindt het college van Enschede zeer kwalijk."

Ook meldt de wethouder dat het gemeentebestuur van Enschede van mening is dat het besluit van de AP niet voldoet aan 'meerdere beginselen van behoorlijk bestuur, zoals evenredigheid, zorgvuldigheid en gelijkheid'.

Terug naar nieuws overzicht