Redactie - 07 juli 2022

Hoe data F1-teams helpt verbeteren

Hoe data F1-teams helpt verbeteren image

Na de spectaculaire zege van Max Verstappen in Abu Dhabi op de Grand Prix afgelopen december, zitten veel Nederlanders ook dit jaar weer op het puntje van hun stoel voor alle Formule 1 races van dit seizoen. Waar de liefhebber 9 maanden lang kan genieten van de bloedstollende races, zijn de Formule 1-ontwerpteams het hele jaar bezig om raceperformances te verbeteren. Het ontwerpen van raceauto’s is een continu proces van het integreren van door technologie gedreven innovaties, waardoor de Formule 1 niet alleen een racecompetitie is, maar ook een technologiecompetitie.

De F1-sport staat bekend om zijn zware competitie en is zeer technologiegericht. Het is met geen enkele andere sport te vergelijken omdat de teams voortdurend moet evalueren, ontwikkelen en optimaliseren. De teams gaan voorafgaand aan de races duizenden racescenario's na, van ideale pitstoptijden tot bandenselectie, om zo tot het optimale draaiboek te komen. En zelfs terwijl de race aan de gang is, blijven medewerkers op afstand en ter plekke data verzamelen, onderzoeken en aanpassen om de prestaties te verbeteren, waardoor auto's ontstaan die aan het asfalt kleven en over de weg schieten.

In samenwerking met HPE kan het team van Oracle Red Bull Racing data sneller berekenen, simulaties sneller uitvoeren, sneller inzichten verwerven en de beste aanpak voor de volgende race voorbereiden. Het vinden van tienduizenden van een seconde op het circuit, waar een rondetijd soms één minuut of minder is, drijft het ontwerp van de wagens tot het uiterste. Om die beste ontwerpoplossing te vinden, is begeleiding nodig van CAD (computer-aided design) - en dat is waar HPE een belangrijke rol speelt. De ontwerpteams gebruiken een mix van HPE’s high-performance edge computing systemen, analyse- en sensortechnologieën om miljoenen datapunten over elke auto en coureur in de wedstrijd te analyseren en het optimale uit die data te halen. Daarvoor voert HPE computational fluid dynamics-ontwerpwerkzaamheden uit met HPE Apollo. Tevens faciliteren ze data capture met hoge snelheid in de windtunnel met HPE Nimble en verzorgen ze snelle dataverwerking op het circuit met HPE SimpliVity.

Formule E

Formule 1 is een van de meest technologisch geavanceerde sporten ter wereld. Door de recente opkomst van edge computing, dat meer lokale dataverwerking, analyse en bruikbare intelligentie mogelijk maakt, kan eigenlijk elk motorvoertuig profiteren van de mogelijkheden die het biedt. Zo ook de Formule E-racerij. Het gebruik van HPE Edgeline Converged Edge systems biedt de mogelijkheid om snel data te analyseren en te gebruiken om de prestaties en batterijefficiëntie van elektrische auto's te verfijnen, dit is voor hen van cruciaal belang.

In de Formule 1 werken teams aan de hele auto, van ontwerp tot bouw. Dat is niet zo in de Formule E, waar 80 procent van een elektrische raceauto gestandaardiseerd is en het onderscheid voor teams in de laatste 20 procent zit: de software. De Formule E is dus uiteindelijk een softwarerace, en wie met software te maken heeft, heeft te maken met data.

In de Formule E ligt het verschil in prestaties dus in de software en hoe snel de teams data kunnen analyseren, gebruiken en inzetten, zodat ze de zwakke punten vinden en snel genoeg kunnen corrigeren om de prestaties op het circuit te verbeteren. Het VENTURI Formula E Team profiteert van de expertise, transformerende technologieën, infrastructuur en innovatie van HPE, zowel op als naast het circuit. HPE helpt VENTURI met hun algehele IT-infrastructuur, met oplossingen zoals het HPE Edgeline EL1000 Converged Edge System, dat hen helpt snel data van de edge, in dit geval het stuur, naar de cloud te computeren. Zo staan de ingenieurs in de fabriek, monteurs op het circuit en de coureur in real-time met elkaar in verbinding.

Door: Clemens Esser, Chief Technologist bij HPE Nederland

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024