Redactie - 07 juli 2022

Veeam: Cloud is duurzaam, maar vereist wel databescherming

Veeam: Cloud is duurzaam, maar vereist wel databescherming image

“Gebruikmaken van de cloud is een duurzame actie, want je bespaart onder andere op apparatuur en energie”, zo meent Ronald Ooms, Regional Vice President bij Veeam. “Wel is het dan nodig extra aandacht te schenken aan databescherming, vooral omdat medewerkers met elk denkbaar IT-toestel en vanaf elke willekeurige plek met bedrijfsdata in de weer zijn.”

Ooms vertelt dat elke IT-afdeling vanouds bezig is om resources zo efficiënt mogelijk in te zetten. Veelal gedreven vanuit kostenbesparing, maar tegenwoordig is duurzaamheid ook een argument. Met de klimaatverandering zal ook het IT-landschap door een andere bril moeten worden gezien.

“Het begon natuurlijk met consolidatie en vervolgens virtualisatie, om te besparen op de benodigde hardware. Nu zie je dat de cloud de volgende stap is. Het is vergelijkbaar met de deelauto. Je bezit niet meer een auto om van A naar B te gaan, maar je hebt een abonnement om naar believen het voertuig van de aanbieder te gebruiken. Zo werkt de cloud eigenlijk ook. Je hebt niet meer zelf een server, maar gebruikt die van de cloud provider. Dit scheelt CO2-uitstoot bij de productie van servers, omdat er minder nodig zijn. De cloud provider deelt die server met anderen die een ‘abonnement’ hebben. Minder servers betekent ook minder energieverbruik.”

Eigen footprint verminderen
Veeam heeft zelf een datacenter in Tsjechië om cloud data management uit te voeren. “Wij zijn ook steeds bezig om onze eigen footprint te verminderen. De datacenters worden steeds efficiënter en kleiner. In Tsjechië zit ook het grootste deel van onze ontwikkelafdeling, vandaar dat we daar een centraal datacenter hebben. Maar je hebt lokaal ook altijd nog kleinere datacenters nodig voor cloud data management van klanten. Bijvoorbeeld omdat de datavolumes te groot zijn of gevoelig voor geografisch bepaalde opslag. Sommige data mogen immers het land niet uit. De cloud is niet geschikt voor alle data; de directie moet eerst vaststellen wat wel en wat niet naar de cloud mag.”
Naast de gebruikelijke prioriteiten voor de IT-afdeling, zoals beschikbaarheid en flexibiliteit, speelt de uitstoot van koolstofdioxide ook een rol. “Bovendien is het een eenvoudig rekensommetje. Zoals het goedkoper is een deelauto te gebruiken dan eigenaar te zijn van een auto.”

VerSaaSing
Op de achtergrond speelt volgens Ooms de grote trend van verSaaSing een rol: het afnemen van applicaties via een cloud-model. Denk aan Salesforce.com en Google Workspace.
“Zelf gebruiken wij Microsoft 365. Zo’n negentig procent van de software die wij gebruiken, halen we uit de cloud,” zegt Ooms. “Je hoeft niet meer zelf de software te onderhouden, je hoeft niet meer te patchen; dat wordt allemaal voor je gedaan. Voor het hybride werken, waarbij (een deel van) de medewerkers deels op kantoor en deels thuis werken, is Software-as-a-Service een uitkomst. Want je hoeft de software op al die devices niet te onderhouden; dat gebeurt vanzelf. Waar je natuurlijk wel voor moet zorgen, is dat alle data altijd en overal veilig zijn. En beschikbaar op momenten dat het nodig is. Daar zorgen wij dan voor.”

Kleinere apparaten
Het maakt voor Veeam niet uit met welk apparaat iemand zijn werk doet. “Ook als er met een SaaS-oplossing wordt gewerkt, zorgen wij voor back-ups van de gegevens die in de cloud staan. Wij kunnen data verplaatsen van de ene cloud naar de andere; van cloud naar laptop of elk ander endpoint. Voor ons data management systeem maakt de architectuur niet uit. Wij beveiligen data onafhankelijk van de architectuur”, stelt Ooms.
Hij vertelt over hoe in 2020, tijdens het begin van de coronacrisis, de overheid vroeg iedereen zoveel mogelijk thuis te werken. “Iedereen gaf toen zijn medewerkers een laptop om aan de keukentafel of in de studeerkamer het werk te kunnen blijven doen. In januari 2021 zag Gartner wereldwijd een groei van desktops en laptops met vijf procent over het hele jaar 2020. Maar eigenlijk kunnen mensen met een veel kleiner apparaat aan de slag, want waar heb je nou zoveel rekenkracht of opslagruimte voor nodig als de applicaties in de cloud worden afgehandeld?”
Thuiswerken gaat niet weg, dus volgens Ooms is er op dit vlak nog wel duurzaamheidswinst te halen door medewerkers met kleinere apparatuur uit te rusten. “Chromebooks bijvoorbeeld, die volgens onderzoeksbureau Canalys een flinke groei van 75 procent telde door corona. Of tablets, die gebruiken allemaal minder stroom dan desk- en laptops.”

Ransomware bescherming
Ooms vertelt dat Veeam tegenwoordig vol inzet op ransomware-bescherming. “Organisaties, maar ook thuiswerkers, moeten goed voorbereid zijn op cyberaanvallen. Ze moeten back-up en recovery optimaliseren. Er wordt wel veel nagedacht over de voorkant van systemen om kwaadwillenden buiten te houden, maar nog te weinig over de achterkant. Wat doe je in geval iemand toch binnendringt? Kun je dan toch nog bij jouw data? Daar heb je data management voor nodig.”
Ooms geeft aan dat de 3-2-1-regel geaccepteerd is, maar dat er nog een 1 en een 0 bij horen. Dan kom je bij de 3-2-1-1-0 regel van Veeam. Dus 3 kopieën van gegevens op 2 verschillende media en 1 kopie off-site.
“Wij voegen er nog een 1 aan toe: een kopie die offline, air-gapped of onveranderbaar is. En een 0: nul fouten met SureBackup herstelverificatie. Deze twee toevoegingen zijn vandaag de dag van essentieel belang. Het hebben van een kopie van back-upgegevens die offline, air-gapped of onveranderbaar is, is een ongelooflijk veerkrachtig exemplaar om gegevensherstel in een ransomware-gebeurtenis te helpen garanderen. De 0 zorgt ervoor dat er geen verrassingen meer zijn bij het herstellen. Dat is tegenwoordig een groot voordeel, maar niet om de redenen die men misschien denkt”, gaat Ooms verder. “SureBackup-herstelverificatie door Veeam is een geweldige manier om er zeker van te zijn dat u gegevens kunt herstellen. Dit is niet omdat een Veeam-back-up niet "goed" zou zijn, maar omdat bepaalde gedragingen zich alleen voordoen bij het terugzetten of opnieuw opstarten, waardoor een restore mogelijk niet volgens plan verloopt.”

Auteur: Teus Molenaar