Redactie - 05 juli 2022

Cisco ziet dat bedrijven het hybride werken omarmen

Werknemers willen niet anders meer dan hybride werken, zo blijkt uit de Hybrid Work Index van Cisco. Organisatie zullen daar in mee moeten gaan, als ze dat niet al doen, vindt Sander ten Hoedt, Hybrid Work Lead bij Cisco.

In mei maakte Cisco de nieuwste resultaten bekend van de Hybrid Work Index. Uit dat grote onderzoek, onder 28.000 werknemers wereldwijd, blijkt heel duidelijk dat het hybride werken in bijna elk segment toegejuicht wordt. De werknemers zijn volgens het onderzoek productiever, gelukkiger en gezonder en ook hun werkkwaliteit verbetert. 79% van de werknemers in Nederland wil regelingen om hybride te kunnen werken. De cijfers spreken voor zich, vindt Sander ten Hoedt. “Het is aan organisaties om het hybride werken te omarmen. Zeker nu het lastig is om aan goede mensen te komen.”

Cisco speelt vol overgave in op die ontwikkeling. Dat Ten Hoedt ‘Hybrid Work Lead’ op zijn visitekaartje heeft staan, is veelzeggend. “Hybrid Work is echt één van onze grote focuspunten. Van origine lag onze focus de afgelopen veertig jaar op het enterprise networking portfolio”, geeft hij aan. “Daar zijn door de jaren heen activiteiten bijgekomen, mede dankzij acquisities zoals van Webex. Ook in security en collaboration zijn we nu een prominente speler. Als we die drie technologieën bij elkaar brengen, kunnen we het hybride werken uitstekend invullen.”

Hybrid Work is bij Cisco opgedeeld in de Hybrid Workspace en de Hybrid Workforce. Ten Hoedt: “Bij de Hybrid Workspace gaat het om de fysieke werkomgeving: alles wat binnen de vier muren van de organisatie gebeurt, of het nu om een ziekenhuis, een educatie-instelling of een kantoorpand gaat. We kijken naar wat wij als oplossingen moeten bieden om ergens het hybride werken mogelijk te maken. Bij de Hybrid Workforce gaat het juist om het zo goed mogelijk helpen van de thuiswerker en de werker onderweg.”

War on talent
Door de coronapandemie is het hybride werken in een stroomversnelling gekomen. Juist vanwege de ‘war on talent’ is het voor organisaties nu extra belangrijk om het hybride werken op te pakken. “Het maakt organisaties interessanter en geeft ook de mogelijkheid om andere mensen aan te nemen. Talent uit het buitenland, bijvoorbeeld.”

Om goed hybride te kunnen werken hebben medewerkers in de eerste plaats veilige connectiviteit nodig. “Je wilt werknemers in staat stellen om met zo min mogelijk barrières goed te kunnen werken, ongeacht waar ze zijn. De veiligheid moet gewaarborgd zijn en de applicaties moeten altijd bereikbaar zijn, ook als bijvoorbeeld het internet thuis er even uit ligt. Daarnaast zijn er goede collaboration-oplossingen nodig, die zonder problemen werken.”

Om goed hybride te kunnen werken hebben medewerkers in de eerste plaats veilige connectiviteit nodig. “Je wilt werknemers in staat stellen om met zo min mogelijk barrières goed te kunnen werken, ongeacht waar ze zijn. De veiligheid moet gewaarborgd zijn en de applicaties moeten altijd bereikbaar zijn, ook als bijvoorbeeld het internet thuis er even uit ligt. Daarnaast zijn er goede collaboration-oplossingen nodig, die zonder problemen werken.”

Uitdagingen
Bedrijven zien kansen, maar worstelen ook met het hybride werken, zo merkt Ten Hoedt. “Voor veel organisaties is het de vraag welke functionele rol het pand nog speelt in hun primaire processen. Werk vindt niet alleen maar op het kantoor, in het schoolgebouw of het ziekenhuis plaats. Alles kan schaalbaar worden gemaakt. Als een kantoor nog maar een capaciteit van gemiddeld 60 procent heeft, moet je slimmer met die ruimte omgaan. Je hebt daardoor nu te maken met facility teams die ineens een ander soort dienstverlening moeten gaan leveren in en om een pand.”

“Ook het creëren van een fijne cultuur is daarin heel interessant”, vervolgt hij. “Als mensen minder op kantoor komen, moet er een alternatief komen voor de gesprekken bij de koffiemachine. Iemand die van afstand in een overleg zit moet ook niet het gevoel hebben dat zijn inbreng minder waarde heeft dan die van de mensen die wel op kantoor zijn. Facility managers moeten daar allemaal over nadenken en worden meer een soort hospitality managers. Daarnaast is het belangrijk om de wereld van IT en facilities meer bij elkaar te brengen als het om de inrichting van gebouwen gaat.”

Maar er is nóg een belangrijke uitdaging, misschien wel de belangrijkste: cyber security. “De security-footprint wordt veel breder. Data staat overal en nergens en de werknemer is ook overal en nergens. Je moet onder meer kijken naar zero-trust en naar het monitoren van je applicatieprestaties.” Cisco neemt security heel serieus. “Een groot voordeel bij ons is dat de security vooraf al in onze oplossingen is ingebouwd. We bewaren met Webex ook veel minder data van individuen dan dat concurrenten doen. Dat de overheid op Webex vertrouwt, is niet voor niets. Dat komt door de security. Ook in onze netwerkomgeving zit security al ingebakken.”

Om klanten te kunnen helpen bij die uitdagingen, maakt Cisco graag gebruik van goede partners. “Sommige partners kunnen hun klanten, met behulp van onze technologie, end-to-end ondersteunen bij het hybride werken. Wij bieden de bouwblokken en partners maken daar regelmatig segment-specifieke usecases van.”

Webex
Webex speelt een belangrijke rol in de Hybrid Work-strategie van Cisco. Die software voor onder meer videoconferencing heeft een aantal onderscheidende factoren, legt Ten Hoedt uit. Zo helpt het bij het creëren van de goede cultuur die hij eerder benoemde. “Webex meet de tevredenheid van werknemers en stelt hen ook in staat om hun netwerk binnen het bedrijf te verbreden. Het ondersteunt tijdens een overleg ook bij het creëren van een level playing field tussen mensen die op kantoor zitten en medewerkers die thuis of onderweg zijn.” Een ander sterk punt van Webex is dat je het ook kunt gebruiken voor je workflow. “We hebben op dat gebied het breedste ecosysteem. Je kunt applicaties zoals die van Miro of Smartsheet koppelen met Webex, waardoor je alles binnen één interface kunt doen.”

Hij noemt ook de hardware in het Cisco-portfolio. “We hebben Webex-endpoints in veel form factors: voor thuis, onderweg, in de boardrooms en alles daartussenin. Hoewel we tegenwoordig een software-organisatie zijn, speelt hardware nog altijd een belangrijke ondersteunende rol en geeft het werken met Cisco-endpoints extra mogelijkheden. Ons portfolio daarin is heel breed. We hebben bijvoorbeeld ook oplossingen voor hotdesking, om het flexibel inrichten van werkplekken mogelijk te maken.”

Blijvertje
Het moge duidelijk zijn: Ten Hoedt twijfelt er niet aan dat het hybride werken een blijvertje is. “In sectoren met een krapte kan het hybride werken een strategisch middel zijn om voor oplossingen te zorgen. Denk aan remote care of digitale consulten in de zorg. Elk segment gaat dat op zijn eigen manier invullen. Over vijf of tien jaar zal het hybride werken de standaard zijn en zul je maar weinig mensen vinden die nog volledige weken op kantoor willen zitten.”

Auteur: Johan van Leeuwen