Gratis roaming blijft komende tien jaar bestaan binnen EU

04-07-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Gratis roaming blijft komende tien jaar bestaan binnen EU

In de EU treedt de nieuwe verbeterde Roaming-regeling in werking. Het verlengt “Roam-like-at-home” tot 2032 – de regeling waardoor reizigers in de EU en de EER zonder extra kosten naar het buitenland kunnen bellen, sms’en en surfen. De nieuwe regels zullen ook aanzienlijke voordelen opleveren voor EU-bedrijven en -burgers, die zullen genieten van een betere roaming-ervaring, met dezelfde kwaliteit van mobiele diensten in het buitenland als thuis. De nieuwe regels verbeteren ook de toegang tot noodcommunicatie in de hele EU en garanderen duidelijke informatie over diensten die mogelijk onderhevig zijn aan extra kosten.

Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter voor een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk: "Met onze roamingregelgeving hebben we allemaal geprofiteerd van roaming-like-at-home. We kunnen bellen, sms'en en internetten zonder extra kosten als we in de EU reizen. Dit is een zeer tastbaar voordeel van onze Europese interne markt. Door deze regels te verlengen, blijven de interoperatorprijzen concurrerend en kunnen consumenten de komende tien jaar genieten van gratis roamingdiensten.”

Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt, vervolgt: "Weet je nog dat we mobiele data moesten uitschakelen tijdens het reizen in Europa - om te voorkomen dat we een enorme roamingrekening kregen? Nou, dit is geschiedenis. En dat willen we de komende 10 jaar zo houden. Meer snelheid, meer transparantie: we blijven het leven van EU-burgers verbeteren.”

Betere mobiele internetsnelheid tijdens het reizen

Consumenten hebben voortaan recht op dezelfde kwaliteit mobiel internet in het buitenland als thuis. Operators die mobiele diensten aanbieden, moeten ervoor zorgen dat consumenten toegang hebben tot 4G-netwerken, of de meer geavanceerde 5G-netwerken, als deze beschikbaar zijn op de bestemming die de consument bezoekt. Consumenten moeten informatie over de beschikbaarheid van het netwerk kunnen vinden in hun mobiele servicecontracten en op de websites van de operators.

Onverwachte verborgen kosten voorkomen

Wanneer consumenten met het vliegtuig of op boten reizen, kunnen mobiele telefoons automatisch verbinding maken met het netwerk aan boord, geleverd door satellieten. Voor het gebruik van mobiele verbindingsdiensten van niet-terrestrische netwerken kunnen zeer hoge toeslagen gelden. De nieuwe roamingregels verplichten operators om hun consumenten te beschermen en hen op de hoogte te stellen als hun telefoons overschakelen naar een niet-terrestrisch netwerk. Bovendien moeten operators mobiele diensten automatisch onderbreken als de mobiele diensten via niet-terrestrische netwerken kosten van € 50 of een andere vooraf bepaalde limiet bereiken. Operators kunnen ook aanvullende diensten aanbieden, zoals de mogelijkheid om zich af te melden voor roaming op vliegtuigen en boten.

Meer informatie voor betere keuzes

Consumenten moeten weloverwogen beslissingen kunnen nemen over het gebruik van diensten die voor hen extra kosten met zich mee kunnen brengen. Als u naar het buitenland reist, kan het bellen naar de klantenservice, de helpdesk van verzekeringen en de luchtvaartmaatschappij, of sms'en om deel te nemen aan wedstrijden of evenementen, duurder zijn dan het thuis kost. Operators moeten ervoor zorgen dat consumenten informatie krijgen over de soorten telefoonnummers die extra kosten met zich mee kunnen brengen wanneer consumenten deze vanuit het buitenland bellen of gebruiken. Operators moeten consumenten informeren via automatische sms-berichten die worden verzonden bij het oversteken van de grens naar een ander EU-land, evenals in de servicecontracten.

112 – Noodcommunicatie tijdens het reizen

De nieuwe roamingregels zorgen ervoor dat burgers op de hoogte zijn van het gemeenschappelijke EU-noodnummer 112, dat ze overal in de EU kunnen gebruiken om hulpdiensten te bereiken. Tegen juni 2023 moeten operators automatische berichten sturen naar hun klanten die naar het buitenland reizen om hen te informeren over de beschikbare alternatieve manieren om hulpdiensten te bereiken, zoals via realtime tekst of apps. De burgers die niet kunnen bellen, kunnen deze alternatieve middelen gebruiken.

Lagere interoperatorprijzen, betere voorwaarden voor consumenten

De nieuwe roamingverordening stelt lagere wholesaletarieven vast, de kosten voor operators voor het gebruik van netwerken in het buitenland om diensten te verlenen aan hun klanten in het buitenland. De wholesaleplafonds zijn vastgesteld op niveaus die ervoor zorgen dat exploitanten de kosten van het aanbieden van roamingdiensten aan consumenten tegen binnenlandse prijzen kunnen dragen en terugverdienen:

Voor datadiensten stelt de nieuwe verordening de volgende wholesaleplafonds vast: 2 €/GB in 2022, 1,8 €/GB in 2023, 1,55 €/GB in 2024, 1,3 €/GB in 2025, 1,1 €/GB in 2026 en 1 EUR /GB vanaf 2027.
Voor spraak: 0,022 €/min in 2022-2024 en 0,019 €/min vanaf 2025.
Voor sms: 0,004 €/sms in 2022-2024 en 0,003 €/sms vanaf 2025.

Lagere wholesaletarieven komen ten goede aan de consument, aangezien deze ervoor moeten zorgen dat alle exploitanten concurrerende roamingabonnementen kunnen aanbieden in overeenstemming met het 'roam like at home'-principe, aldus de EU.

Achtergrond

Dankzij de EU-roamingverordening sinds 2017 genieten burgers van gratis roaming om te bellen, sms'en en mobiele data te gebruiken in het buitenland in de EU zonder extra kosten. Een herziening van de regels heeft uitgewezen dat er ruimte was voor verbetering. In de laatste Eurobarometer van februari 2021 had 33% van de respondenten die naar het buitenland reisden een lagere mobiele internetsnelheid dan normaal thuis, en 28% had een lagere netwerkstandaard in het buitenland (dwz een 3G-netwerk in plaats van 4G). Verder een studie Uit een onderzoek van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek bleek dat 25% van de klanten minstens één keer een slechtere servicekwaliteit had ervaren bij roaming dan thuis, zelfs wanneer de netwerkomstandigheden een betere kwaliteit hadden kunnen bieden. Aangezien de vorige roamingverordening op 30 juni 2020 zou aflopen en om alle gebruikers van mobiele telefoons en internet in staat te stellen zonder extra kosten verbonden te blijven wanneer zij door de lidstaten reizen, had de Commissie in februari 2021 een nieuwe verbeterde roamingverordening voorgesteld regulatie. Het treedt 1 juli in werking.

Terug naar nieuws overzicht