Wouter Hoeffnagel - 04 juli 2022

Steeds vaker tijdelijke vacatures aangeboden op arbeidsmarkt

Steeds vaker tijdelijke vacatures aangeboden op arbeidsmarkt image

Op de krappe Nederlandse arbeidsmarkt worden vaker tijdelijke vacatures aangeboden, vooral nu werkgevers steeds meer moeite hebben om op korte termijn geschikt vast personeel te vinden. Tegelijkertijd zijn werkgevers ook steeds vaker bereid om een tijdelijk contract om te zetten naar een vast contract, zodra er een goede klik is met de kandidaat om deze niet kwijt te raken.

Dit blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Robert Half. Begin dit jaar is het aantal vacatures voor tijdelijk werk met 41% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2021. De stijging ten opzichte van de twee laatste kwartalen van 2021 bedroeg 27%. Deze stevige toename hoeft op een krappe arbeidsmarkt geen verbazing te wekken. Tijdelijke medewerkers kunnen ondernemingen meer ademruimte geven: ze bieden extra ondersteuning en specifieke expertise in tijden dat die nodig zijn. Ook wanneer de vaste aanwerving op zich laat wachten, schakelen bedrijven vaker over naar tijdelijke functies om op korte tijd de nodige support te bieden. Met een mix van vaste en flexibele werknemers zijn organisaties goed voorbereid om het hoofd te bieden aan een continu veranderende context.

'Voordelen voor zowel werkgever als werknemer'

“Een uitzendcontract heeft voordelen voor zowel werkgever als werknemer. Een werkgever heeft beter inzicht in de meerwaarde van de werknemer. Voor de werknemer biedt de duur van het uitzendperiode de ideale gelegenheid om het werkterrein en de nieuwe werkgever te leren kennen,” aldus Nitin Parbhudayal, Director bij Robert Half.
 
Tijdelijk werk opent vaak voor derde- of vierdejaars studenten de deuren om werkervaring op te doen tijdens hun studies. Zo kunnen jongeren eenvoudig ervaring opdoen in verschillende sectoren en ontdekken welk type baan het beste bij hen past. Voor pas afgestudeerden ligt dit moeilijker. Kandidaten wisselen niet zomaar van baan en staan niet meteen te springen om tijdelijk werk. Desalniettemin kan dat tijdelijk werk de ideale opstap voor je carrière zijn als je niet meteen de vaste baan vindt die op jouw lijf geschreven is. De nieuwste cijfers van Robert Half duiden daar ook op. In de eerste maanden van dit jaar vormden meer dan de helft (52%) van de tijdelijke functies een opstap naar permanent werk, in vergelijking met dezelfde periode in 2021. De stijging ten opzichte van het najaar van 2021 bedroeg 24%.

Brug naar een vaste functie

“Starten op uitzendbasis lijkt steeds vaker een mooie brug te vormen naar een vaste functie. We zien dat bedrijven anders kijken naar tijdelijke vacatures. Ze beschouwen deze vacatures als een extra optie om vast personeel te werven en zullen bij een match tussen een tijdelijke werknemer en het bedrijf of de functie ook sneller overgaan tot het aanbieden van vaste contracten. En voor medewerkers hoeft tijdelijk werk geen breekpunt te zijn, zoveel is duidelijk”, aldus Nitin Parbhudayal, Director bij Robert Half.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024