Google wil schikking van 90 miljoen dollar met appontwikkelaars

01-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Google wil schikking van 90 miljoen dollar met appontwikkelaars

Google schikt voor 90 miljoen dollar, omgerekend zo'n 86 miljard euro, met een groep Amerikaanse appontwikkelaars. Dit meldt Reuters.

De ontwikkelaars beschuldigen Google van machtsmisbruik via de verplichte commissie die zij moeten afdragen. De verplichte commissie die bedraagt 15 tot 30 procent van de winst die zij realiseren met in-appaankopen. Daarnaast zou Google deals hebben gesloten met smartphonefabrikanten, die gebruikers doorverwijzen naar de Play Store in plaats van alternatieve appwinkels.

Fonds van 90 miljoen dollar

Als onderdeel van de schikking die Google treft stopt het bedrijf 90 miljoen dollar in een fonds. Dit fonds ondersteunt appontwikkelaars die in de periode 2016 tot 2020 maximaal 2 miljoen dollar aan jaarlijkse omzet hebben gerealiseerd. Het zou gaan om een groep van zo'n 48.000 ontwikkelaars. Het advocatenkantoor dat de ontwikkelaars vertegenwoordigd meldt dat zij minimaal 250 dollar ontvangen.

Ook belooft Google ontwikkelaars 15 procent commissie te vragen over de eerste miljoen dollar omzet die zij via de Google Play Store jaarlijks realiseren. Het bedrijf begon hier in 2021 al mee.

De schikking moet nog worden goedgekeurd door een rechter.

Terug naar nieuws overzicht