EU legt cryptomarkt EU-brede regelgeving op

01-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

EU legt cryptomarkt EU-brede regelgeving op

De EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn akkoord met wetgeving die strengere regels oplegt aan de cryptosector. Hiermee zijn cryptovaluta, uitgevers van cryptomunten en aanbieders van cryptodiensten voor het eerst aan Europese regels gebonden.

Het gaat specifiek om het markets in crypto-assets (MiCA) voorstel. Deze is van invloed op zowel ongedekte cryptovaluta, zogeheten stablecoins, cryptomarktplaatsen en cryptowallets. Met het juridische raamwerk wil de EU investeerders beschermen en de financiële stabiliteit bewaken. Ook moet MiCA meer duidelijkheid geven over de wetgeving in de EU rondom crypto. Zo is er in diverse EU-lidstaten wel nationale wetgeving, maar ontbrak tot nu toe Euopese wetgeving.

EU-brede regelgeving

"Recente ontwikkelingen in deze snel evoluerende sector hebben de dringende behoefte aan een EU-brede regelgeving bevestigd. MiCA zal Europeanen die in deze activa hebben geïnvesteerd beter beschermen en misbruik van crypto-activa voorkomen, terwijl het innovatievriendelijk is om de aantrekkelijkheid van de EU te behouden. Deze baanbrekende verordening maakt een einde aan het crypto-wilde westen en bevestigt de rol van de EU als normbepaler voor digitale onderwerpen", zegt Bruno Le Maire, de Franse ministerie voor Economie, Financiële Zaken en Industriële en Digitale Soevereiniteit.

De nieuwe regels stelt crypto-dienstverleners onder meer verplicht toestemming te vragen om in de EU actief te mogen zijn. EU-lidstaten moeten dergelijke toestemmingsverzoeken binnen drie maanden afhandelen. Over de grootste dienstverleners verstrekken nationale autoriteiten op regelmatige basis informatie aan de European Securities and Markets Authority (ESMA).

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht