Meta stopt datacenter ontwikkelingsplannen in Zeewolde

01-07-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Meta stopt datacenter ontwikkelingsplannen in Zeewolde

Het datacenter team van Meta meldt dat de ontwikkelingsplannen in Zeewolde zijn stopzet. Het bericht komt vlak nadat het kabinet heeft ingestemd met het ontwerpbesluit voor strikte regulering van hyperscale datacenters.

Een woordvoerder van Meta meldt: “Wanneer we een locatie voor een datacenter overwegen, ligt onze prioriteit bij een goede match met de omgeving. Uiteindelijk hebben we besloten dat het bouwen van een datacenter in Zeewolde niet de juiste investering is. We beëindigen onze ontwikkelingsplannen en we werken nauw samen met de gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten.” 

Het kabinet had eerder ingestemd met het ontwerpbesluit voor strikte regulering van hyperscale datacenters. Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kondigde in februari dit jaar aan wettelijke criteria vast te willen leggen om te voorkomen dat nieuwe hyperscale datacentra zich op ongewenste plekken in Nederland kunnen vestigen. Het kabinet stuurt het ontwerpbesluit naar de Eerste en Tweede Kamer. Het ontwerpbesluit wordt opengesteld voor internetconsultatie.Minister Hugo de Jonge zei eerder in een verklaring: “Nederland is te klein en de schaarste is te groot om slordig om te gaan met onze ruimte of met onze energie. En dus moeten we de juiste keuzes maken. Vestiging van hyperscale datacentra - die veel ruimte en energie vragen - worden daarom strikt gereguleerd en zijn slechts op enkele plekken nog mogelijk.”

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters