Martijn Kregting - 27 juni 2022

Nieuwe klacht voor Google over bevoordelen eigen zoekmachine

Google heeft een nieuwe antitrustklacht binnen. Jobindex, een Deense aanbieder van een online banenzoekmachine, stelt tegenover de Europese Commissie dat de dochter van Alphabet onterecht zijn eigen online zoekdienst bevoordeelt.

De klacht kan volgens Reuters een versnelling betekenen voor het onderzoek van EU-commissaris Margrethe Vestager (antikartelzaken), drie jaar nadat Google for Jobs voor het eerst onder haar aandacht werd gebracht. De EC heeft sindsdien nog geen specifieke maatregelen genomen met betrekking tot het online zoeken naar werk. De Europese Commissie noch Google hebben al gereageerd op vragen van Reuters.

Wijzigingen aangebracht

Google, dat de afgelopen jaren van Vestager boetes van meer dan 8 miljard euro kreeg voor verschillende concurrentiebeperkende praktijken, heeft bij eerdere gelegenheden aangegeven dat het wijzigingen heeft aangebracht in zijn Europese zoekactiviteiten na klachten van rivalen op het gebied van online zoeken naar werk.

Google for Jobs, gelanceerd in Europa in 2018, kreeg al snel kritiek van 23 online vacaturesites in 2019. Zij gaven llemaal aan dat ze marktaandeel hadden verloren nadat de online zoekgigant naar verluidt zijn marktmacht had gebruikt om zijn nieuwe dienst te promoten.

De service van Google linkt naar geaggregeerde berichten van veel werkgevers, waardoor kandidaten kunnen filteren, opslaan en meldingen over vacatures kunnen ontvangen, hoewel ze ergens anders heen moeten om te solliciteren. Google plaatst een grote widget voor de eigen Google for Jobs-tool bovenaan de resultaten voor gewone zoekopdrachten op internet.

'Inferieure zoekmachine'

Jobindex, een van de 23 klagende partijen van drie jaar geleden, stelt nu dat Google via concurrentiebeperkende middelen een zeer competitieve Deense markt naar zich toe had getrokken. Jobindex-oprichter en CEO Kaare Danielsen geeft aan dat zijn bedrijf de grootste banendatabase in Denemarken had opgebouwd tegen de tijd dat Google for Jobs vorig jaar de lokale markt betrad. Toch verloor Jobindex in de korte tijd na de introductie van Google for Jobs in Denemarken 20 procent van het zoekverkeer aan wat Danielsen een 'inferieure' zoekmachine noemt.

"Door zijn eigen beperktere service bovenaan de resultatenpagina's te plaatsen, verbergt Google in feite enkele van de meest relevante vacatures voor werkzoekenden. Recruiters bereiken op hun beurt mogelijk niet langer alle werkzoekenden, tenzij ze de banenservice van Google gebruiken", aldus Danielsen tegenover Reuters. "Dit verstikt niet alleen de concurrentie tussen wervingsdiensten, maar schaadt ook rechtstreeks de arbeidsmarkt, die van cruciaal belang zijn voor elke economie.

Danielsen dringt er bij de Commissie op aan Google te gelasten een einde te maken aan de vermeende concurrentieverstorende praktijken, het bedrijf boetes op te leggen èn periodieke betalingen op te leggen aan zorgen voor naleving.