Gelre Ziekenhuizen verplaatst EPD naar cloud

24-06-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Gelre Ziekenhuizen verplaatst EPD naar cloud

Als eerste ziekenhuis in Europa is Gelre Ziekenhuizen begonnen om zijn Elektronisch Patiëntendossier (EPD) naar de Microsoft Azure-cloud te verplaatsen. Deze migratie maakt deel uit van een omvangrijk transitieproject: Gelre heeft de strategische keuze gemaakt om het grootste deel van de IT-infrastructuur naar de cloud te verhuizen.

Gelre Ziekenhuizen vervult met locaties in Apeldoorn en Zutphen en een aantal buitenpoliklinieken een belangrijke regiofunctie in Gelderland, aangevuld met een aantal bovenregionale medische specialismen. Meer dan 3600 medewerkers bedienen een verzorgingsgebied van 350.000 mensen. Gelre Ziekenhuizen biedt waardegedreven zorg en zoekt actief de verbinding met ketenpartners in de regio. Daarnaast zijn zorg voor patiënten thuis en een waardevolle werkomgeving voor collega’s speerpunten van de visie. Digitalisering en cloudgedreven IT moeten dit faciliteren.

"De technologische vooruitgang in de zorg gaat snel", stelt Theo Vens, CTO bij Gelre Ziekenhuizen, in een toelichting op de keuze. "Er is een sterke toename in het aantal applicaties dat gekoppeld is aan medische apparatuur, we bieden meer digitale zorg aan en onze medewerkers werken vaker vanuit huis. Onze bestaande infrastructuur was hier niet op voorzien, waardoor het onderhoud van de software - een kritiek punt bij medische technologie - nog complexer werd en een flinke hap uit onze resources nam.”

Migratie naar cloud

Met de migratie naar Azure Cloud moet Gelre volgens Vens op het gebied van IT-infrastructuur uitvoering kunnen geven aan de genoemde visie. “Kwalitatieve, toegankelijke en persoonlijke zorg kan alleen met moderne IT-infrastructuur. Met de migratie naar de cloud hebben we grip op onze beheeromgeving, is onze technologie schaalbaar en zijn we door het wegnemen van obstakels voorbereid op de toekomst. Hierin zal de rol van technologie niet afnemen. Maar de focus ligt bij de zorg en bij de patiënt, niet bij IT. Dat is wat mij betreft de grootste winst.”

Arnold Groot Koerkamp is Service Level Manager bij Gelre, vertelt dat het beleid nu is om zoveel mogelijk Software as a Service (SaaS) af te nemen zodat beheer, updates en veiligheid geborgd zijn. "Als dit niet mogelijk blijkt, kijken we naar de mogelijkheid om dit met Azure in onze cloud onder te brengen. Mocht dat ook niet lukken, dan installeren wij de software lokaal. Het grootste deel van onze applicaties draait inmiddels in Azure. Door de toegenomen flexibiliteit kunnen we betalen op basis van gebruik. Op rustige momenten hebben we niet 100 procent van onze capaciteit nodig. Daarnaast kunnen we sneller voldoen aan vragen en verzoeken van collega’s.”

EPD onderdeel migratie

Het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is een belangrijk onderdeel van de migratie. Gelre claimt het eerste ziekenhuis in Europa dat te zijn een EPD naar Azure Cloud wil migreren. Veel ziekenhuizen wereldwijd, maar ook Microsoft en EPD-softwareleverancier Chipsoft, kijken daarom mee. Vens: “Het EPD is een cruciaal onderdeel in de dagelijkse werkzaamheden van een ziekenhuis. Voordat we aan de slag gingen, hebben we daarom eerst met onze partners gekeken naar de mogelijkheden en risico’s. Pas toen we die in kaart hadden en we op alle scenario’s voorbereid waren zijn we van start gegaan.”

Voor de migratie heeft Gelre nauw samengewerkt met Microsoft en Rapid Circle, vertelt Groot Koerkamp: “Voor deze grote uitdaging zochten we een bedrijf dat in de eerste plaats optreed als proactieve partner die gevraagd en ongevraagd adviseert. Een groot voordeel van de samenwerking met Rapid Circle is dat ze bekend zijn met het werk in ziekenhuizen. Ze begrijpen als geen ander dat het updaten van een applicatie in de operatiekamer niet zomaar een update is.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud