Kwartaalinkomsten Public Cloud Ecosystem stijgen sterk

Kwartaalinkomsten Public Cloud Ecosystem stijgen sterk

24-06-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Kwartaalinkomsten Public Cloud Ecosystem stijgen sterk

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de inkomsten van operators en leveranciers voor het eerste kwartaal van 2022 in de belangrijkste markten voor public clouddiensten en -infrastructuur 126 miljard dollar bereikten, met een groei van 26% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.

De grootste groei was te zien in IaaS en PaaS. De omzet van deze diensten in het eerste kwartaal groeide met 36% tot meer dan 44 miljard dollar. In de andere belangrijke servicesegmenten, managed private cloud-services, hebben enterprise SaaS en CDN nog eens 54 miljard dollar aan service-inkomsten toegevoegd, na een gemiddelde groei van 21% ten opzichte van vorig jaar.

Digtale diensten

Om zowel deze als andere digitale diensten te ondersteunen, besteedden openbare cloudproviders 28 miljard dollar aan het bouwen, leasen en uitrusten van hun datacenterinfrastructuur, een stijging van 20% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. In het hele public cloud-ecosysteem, de meest prominente bedrijven waren Microsoft, Amazon, Salesforce en Google.

Andere grote spelers waren Adobe, Alibaba, Cisco, Dell, Digital Realty, IBM, Inspur, Oracle, SAP en VMware. In totaal waren deze bedrijven goed voor 60% van alle inkomsten uit public cloud.

China en Verenigde Staten

Terwijl cloudmarkten in alle regio's van de wereld sterk groeien, blijven de Verenigde Staten een zwaartepunt. In het eerste kwartaal was het goed voor 44% van alle inkomsten uit cloudservices en 51% van de capaciteit van hyperscale datacenters. Op alle service- en infrastructuurmarkten is de overgrote meerderheid van de leidende spelers Amerikaanse bedrijven, terwijl de meeste Chinese bedrijven zijn. China was goed voor 8% van alle inkomsten uit cloudservices in het eerste kwartaal en 15% van de capaciteit van hyperscale datacenters.

PaaS en IaaS

“Public cloudgerelateerde markten groeien doorgaans met snelheden van 15% tot 40% per jaar, waarbij PaaS en IaaS voorop lopen. Als we kijken naar de komende vijf jaar, zullen de groeipercentages onvermijdelijk afnemen naarmate deze markten steeds massiever worden, maar we voorspellen nog steeds jaarlijkse groeipercentages die over het algemeen in het bereik van 10% tot 30% liggen, "zei John Dinsdale, een Chief Analist bij Synergy Research Group. “Om cloudservicemarkten in staat te stellen de vraag bij te houden door in de komende 3-4 jaar in omvang te verdubbelen, hebben de grote cloudproviders een steeds grotere voetafdruk van hyperscale datacenters en meer ruwe rekenkracht nodig, die vervolgens de markten voor datacenters aandrijven. Hardware en software. De concurrentie zal zeker zwaar zijn."

cloud_ecosystem_Q122.jpg

Terug naar nieuws overzicht
Cloud