Cloud infrastructuur services markt groeit stevig door

Cloud infrastructuur services markt groeit stevig door

23-06-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Cloud infrastructuur services markt groeit stevig door

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de bedrijfsuitgaven voor cloud infrastructuur services in het eerste kwartaal van dit jaar 53 miljard dollar naderden. Dat is 34% meer dan in het eerste kwartaal van 2021, waarmee het de elfde keer in twaalf kwartalen is dat de jaar-op-jaar groei in het bereik van 34-40% ligt.

Terwijl de levendige cloudmarkt snel blijft groeien, blijft Amazon (AWS) toonaangevend met een wereldwijd marktaandeel van 33%. Voor het derde achtereenvolgende kwartaal was de jaarlijkse groei hoger dan de groei van de totale markt.

Ondertussen blijft Microsoft bijna twee procentpunt marktaandeel per jaar winnen, terwijl het jaarlijkse marktaandeel van Google bijna één procentpunt nadert. In totaal hebben alle andere cloudproviders hun inkomsten met meer dan 150% gegroeid sinds het eerste kwartaal van 2018.

Nu de grote cloudproviders hun winstgegevens voor het eerste kwartaal hebben vrijgegeven, schat Synergy dat de driemaandelijkse inkomsten uit cloudinfrastructuurservices (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloudservices) 52,7 miljard dollar bedroegen, met een achterblijvende omzet over twaalf maanden van 191 miljard dollar. 

Public IaaS- en PaaS-diensten zijn goed voor het grootste deel van de markt en die groeiden met 37% in het eerste kwartaal. De dominantie van de grote cloudproviders is nog meer uitgesproken in de public cloud, waar de top drie 71% van de markt in handen heeft. Geografisch gezien blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

"Hoewel de concurrentie hoog blijft, blijft de enorme en snelgroeiende cloudmarkt samenvloeien rond Amazon, Microsoft en Google", zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Behalve de Chinese markt, die volledig wordt gedomineerd door lokale Chinese bedrijven, kunnen andere cloudproviders simpelweg niet tippen aan de schaal en het geografische bereik van de grote drie marktleiders. Terwijl Amazon, Microsoft en Google blijven groeien met 35-50% per jaar, groeien andere niet-Chinese cloudproviders doorgaans in het bereik van 10-20%. Dat kan voor die kleinere aanbieders nog steeds een aantrekkelijke propositie zijn, zolang ze zich maar richten op regionale of serviceniches waar ze zich kunnen onderscheiden van de grote drie.”

synergy_q1 2022.jpg

Terug naar nieuws overzicht
Cloud