Intel eist rentevergoeding van 593 miljoen voor ingetrokken boete

21-06-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Intel eist rentevergoeding van 593 miljoen voor ingetrokken boete

Intel heeft de Europese Commissie voor de rechter gedaagd en eist een rentevergoeding van 593 miljoen euro over een boete uit 2009 die begin dit jaar door het Europese Hof van Justitie is ingetrokken. De betreffende boete is al terugbetaald aan Intel inclusief een rentevergoeding van 38 miljoen euro, maar gebaseerd op de rente van de Europese Centrale Bank eist Intel nu een rentevergoeding van 631 miljoen euro. Verminderd met de reeds betaalde rente, blijft daarmee een bedrag van 593 miljoen euro over.

De Europese Commissie legde Intel in 2009 een boete van 1,06 miljard euro op omdat de Commissie had geoordeeld dat Intel diverse computerfabrikanten kortingen op Intel chips had gegeven in ruil voor exclusiviteitsafspraken. Fabrikanten die gebruik maakten van deze kortingen mochten geen zaken doen met andere chipfabrikanten waaronder AMD. De Europese Commissie zag hierin een inbreuk op de mededingingswetgeving en legde Intel een boete op voor concurrentievervalsing.

In januari 2022 heeft het Hof van Justitie bepaald dat de analyse die de Europese Commissie in 2009 heeft uitgevoerd onvolledig is en niet aantoont dat de kortingen concurrentiebeperkende gevolgen konden hebben. De rechter zetten daarom een streep door de boete, waarna de Europese Commissie de boete heeft terugbetaald.

Terug naar nieuws overzicht