Digital twins drijvende kracht achter uitvoering duurzaamheidsagenda

20-06-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Digital twins drijvende kracht achter uitvoering duurzaamheidsagenda

Volgens het rapport Digital Twins: Adding Intelligence to the Real World” (PDF) van het Capgemini Research Institute maakt 60 procent van de bedrijven uit een aantal grote sectoren gebruik van digital twins: niet alleen als katalysator om verbeteringen in de operatie door te voeren, maar ook om hun duurzaamheidsagenda uit te voeren. Digital twins kunnen de fysieke wereld simuleren, waardoor bedrijven efficiënter gebruik kunnen maken van hulpbronnen, de CO2-uitstoot kunnen verminderen, leverings- en transportnetwerken kunnen optimaliseren en de veiligheid van de werknemers kunnen verhogen.

Uit het rapport blijkt dat bedrijven in de komende vijf jaar gemiddeld 36 procent meer gebruik zullen maken van digital twins. Dit wijst op een groeiende belangstelling voor digital twin-technologie bij bedrijven die in een digitale transformatie zitten en hun processen slimmer willen maken in de hele waardeketen. Deze bedrijven zijn met name te vinden in sectoren zoals de auto-industrie, lucht- en ruimtevaart, biotechnologie en energie. De ondervraagde bedrijven noemen kostenbesparingen (79%) en technologische vooruitgang (77%) als de belangrijkste redenen voor hun investeringen in digital twins.

Roshan Gya, wereldwijd verantwoordelijk voor het segment Intelligent Industry bij Capgemini zegt: “Digital twins helpen bedrijven om de kloof te overbruggen tussen de fysieke en digitale wereld door synergie tot stand te brengen tussen data, technologie en bedrijfsprocessen. Hierdoor kunnen bedrijven hun operationele efficiëntie aantoonbaar verbeteren, de time-to-market verkorten, nieuwe inkomstenmogelijkheden ontsluiten en hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid versterken.”

Volgens het rapport is 57 procent van de bedrijven van mening dat digital twin-technologie van cruciaal belang is voor het verbeteren van de duurzaamheidsinspanningen. Digital twins maken daarnaast flexibele manieren van werken mogelijk die risico’s tot een minimum beperken en samenwerking bevorderen. Dit creëert de mogelijkheid om de winstgevendheid te verhogen en tegelijk het gebruik van middelen in de waardeketen te optimaliseren.

Ten slotte zegt ruim een derde (34 procent) van de ondervraagde bedrijven dat zij digital twins al uitgebreid inzetten om hun energiegebruik en emissies beter te begrijpen en te voorspellen. De consumptiegoederensector en de energiesector lopen in dit opzicht voorop: respectievelijk 52% en 50% maakt gebruik van virtuele replica’s om activiteiten te verduurzamen. De bedrijven die digital twin-technologie al toepassen, hebben hun duurzaamheidsscore met gemiddeld 16 procent verbeterd.

Methodologie

Om inzicht te krijgen in de manier waarop toonaangevende bedrijven de transformatie naar digital twins aanpakken, verzamelde Capgemini informatie van 1.000 bedrijven uit diverse sectoren, waaronder life sciences, producenten van consumentengoederen, energie- en nutsbedrijven en infrastructuurbedrijven. 80 procent van de ondervraagde bedrijven heeft een lopend digital twin-programma, terwijl de rest van plan is er een te starten. Daarnaast zijn 14 diepte-interviews gehouden met deskundigen uit het bedrijfsleven, academici en denktanks van diverse organisaties en universiteiten.

Lees meer hier (PDF).

Terug naar nieuws overzicht