Martijn Kregting - 17 juni 2022

Nieuwe rechtszaak tegen Apple wegens batterygate

Nieuwe rechtszaak tegen Apple wegens batterygate image

In het Verenigd Koninkrijk is een rechtszaak begonnen tegen Apple wegens het opzettelijk en heimelijk vertragen van de prestaties van oudere iPhones. De Britse consumentenvoorvechter Justin Gutman eist volgens de BBC 768 miljoen pond (897 miljoen euro) schadevergoeding voor maximaal 25 miljoen Britse iPhone-gebruikers. Twee jaar geleden schikte Apple voor 113 miljoen dollar (107 miljoen euro) in een vergelijkbare rechtszaak.

Het technologieconcern wordt al een aantal jaren achtervolgd door wat in de volksmond 'batterygate' heet. Daarbij werden de prestaties van oudere iPhone-modellen vanaf 2017 middels een software-update vertraagd (throttling - afknijpen) om prestatieproblemen tegen te gaan. De steeds zwaardere software werd een te grote belasting voor de hardware van oudere iPhones en Apple zou met de energiebeheerstool gratis vervanging, reparatieservice of compensatie willen hebben voorkomen.

Misleiding

Volgens Gutman heeft Apple gebruikers van de oudere iPhones - de iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus en iPhone X - misleid over het doel van de energietool. Die zou officieel de prestaties van de betreffende toestellen verbeteren, maar maakte de toestellen juist trager. Gutmann stelt dat de informatie over de tool destijds niet was opgenomen in de downloadbeschrijving van de software-update en dat het bedrijf niet duidelijk heeft gemaakt dat het apparaten zou vertragen.

Hij beweert dat Apple de tool heeft geïntroduceerd om te verbergen dat iPhone-batterijen misschien moeite hebben gehad om de nieuwste iOS-software te gebruiken, en dat in plaats van producten terug te roepen of vervangende batterijen aan te bieden, het bedrijf gebruikers in plaats daarvan pushte om de software-updates te downloaden. Dat leidde tot 58 procent tragere toestellen, volgens Gutman een duidelijk geval van misleiding.

Apple heeft altijd beweerd dat dit nooit het doel is geweest. In een verklaring schrijft het concern: "We hebben nooit en zullen nooit iets doen om opzettelijk de levensduur van een Apple-product te verkorten of de gebruikerservaring te verslechteren om upgrades van klanten te stimuleren. Ons doel is altijd geweest om producten te maken waar onze klanten dol op zijn, en iPhones zo lang mogelijk mee laten gaan is daar een belangrijk onderdeel van."

Schikking

Twee jaar geleden heeft Apple in het kader van 'batterygate' een rechtzaak in de VS - aangespannen door 33 Amerkaanse staten - geschikt door 113 miljoen dollar te betalen. De betrokken staten stelden destijds dat Apple de energietool had ingevoerd om eigenaren van oudere modellen iPhones ertoe aan te zetten een nieuwere versie te kopen.

De nieuwe claim is ingediend bij het Competition Appeal Tribunal. Het is een opt-out-claim, wat betekent dat klanten niet actief hoeven mee te doen aan de zaak om schadevergoeding te eisen.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei