Martijn van Zoeren over 'not just another IT-tool' C-Facts

Een MSP is zo betrouwbaar als z'n facturen

Martijn van Zoeren
16-06-2022 | door: Jeroen Bordewijk
Deel dit artikel:

Martijn van Zoeren over 'not just another IT-tool' C-Facts

Met de verklaring van de naam kunnen we twee kanten op, vertelt ondernemer Martijn van Zoeren, eerder succesvol met de managed services van Dutch Cloud. “Het staat voor 'Cloud Facts', maar je mag het ook lezen als 'See the Facts'. Wij laten klanten de feiten zien. Met begrijpelijke rapportages laat C-Facts zien welke (cloud)dienst ze hoeveel gebruiken en tegen welke kosten. MSP's leveren hun services volgens een recurring model, dan is het voor je klant cruciaal dat je inzage geeft in zijn facturen. Ieder bedrijf ontleent z'n betrouwbaarheid goeddeels aan de transparantie van z'n facturen, dat is met MSP's zeker niet anders.”

Frustratie
Van Zoeren richtte C-Facts op in 2019, uit frustratie over wat hij zelf als MSP had meegemaakt. “Bij Dutch Cloud hadden wij aanvankelijk onze eigen infrastructuur. Elk bitje en bytje konden we pinpointen, rapporteren en uitermate correct en begrijpelijk factureren. Daar kwamen achteraf nooit vragen over. Totdat we in 2014 op verzoek van klanten ook Microsoft Azure en AWS gingen verkopen. Dat was 'the start of the beginning of hell'. Facturen waren onduidelijk en niet transparant, klanten begrepen niet wat er stond en wij zelf eigenlijk ook niet. Zelfs de mensen van Microsoft konden het niet uitleggen, we begrepen het hooguit na tussenkomst van een peperdure consultant.”

Voor private cloud hebben de meeste MSP's het volgens Van Zoeren goed geregeld. “Maar public clouddiensten maken de facturering gewoon lastig. C-Facts wil daar een einde aan maken, met een service die volledig disruptief is en 'not just another IT-tool'. Want anders dan andere cloud cost management oplossingen werkt ons Cloud Cost Control Center met API's: application programming interfaces, die ervoor zorgen dat applicaties met elkaar communiceren. C-Facts haalt álle gegevens op die in de API's van public cloudvendoren beschikbaar zijn, zodat duidelijk wordt wat de klant van een MSP aan public clouddiensten gebruikt.”

Multicloud
Door het gebruik van API's is C-Facts compleet multicloud, belooft Van Zoeren. “De multi cloud costmanagement tool kan zowel AWS als Azure ontsluiten, maar net zo makkelijk Office 365, Oracle Cloud en bijvoorbeeld Google Cloud. Bovendien kan C-Facts VMware ontsluiten, waardoor de mogelijkheid ontstaat om ook een on-premises cloudinfrastructuur – die nog altijd veel MSP's willen draaien – mee te nemen in één kostenoverzicht, één 'single pane of glass'.”

Als 100 procent SaaS-dienst draait C-Facts volledig in de cloud; via de website ben je binnen twintig minuten aan boord. Van Zoeren: “Je voert API-credentials in – dat kun je voor alle cloudpartijen doen – en in hooguit enkele dagen ben je operationeel en zie je resultaten. Je kunt zonder training aan het werk, want het systeem is helemaal geschreven in de taal van MSP's; 60 procent van mijn team komt dan ook zelf uit de MSP-branche. C-Facts is schaalbaar en beschikbaar vanaf 750 euro per maand, en heeft de 24/7 support en services die je van een SaaS-partij mag verwachten. Het systeem is ontworpen door een eigen team van ontwikkelaars op verschillende plekken in de wereld, die vooral virtueel hebben samengewerkt. We staan inmiddels in de commerciële modus en gaan hard gas geven met onze partners SLTN en Transfer Solutions. Ook internationaal zijn we in gesprek met resellers met 'global presence' om C-Facts naar MSP's te brengen.”

Waterleidingbedrijf
We kunnen C-Facts volgens Van Zoeren vergelijken met een gedetailleerde factuur van een waterleidingbedrijf. “Net als de API's die C-Facts gebruikt, maken sensoren en slimme meters van alles zichtbaar. Dat iemand erg lang doucht, of dat wel 40 procent van het geld opgaat aan het besproeien van de tuin. Ook bedrijven willen weten welke afdelingen met welke applicaties de meeste kosten maken, maar ook hoeveel inkomsten daar tegenover staan. Als je inzage hebt, kun je controleren, en als je controle hebt, kun je optimaliseren en besparen. C-Facts maakt bijvoorbeeld een einde aan 'unassigned cloud usage': cloudkosten die helemaal niet worden toegewezen aan een project of afdeling.”

De toepassing is ontwikkeld voor MSP's, maar Van Zoeren haast zich te zeggen dat ook eindgebruikers er baat bij hebben. “Initieel zijn we begonnen met levering aan MSP's, die C-Facts gebruiken voor interne rapportages die ze vervolgens delen met eindklanten. Maar wat blijkt: juist ook de wat grotere eindklant vraagt erom. Sterker: die eist inmiddels dat een cloud provider of MSP rapportages goed en gedegen aanlevert. Een eindklant kent ons via zijn MSP, maar doet ook rechtstreeks business met cloudvendoren of heeft ook nog een andere MSP als leverancier; partijen van wie hij dezelfde duidelijkheid verlangt. Eindklanten hebben anno 2022 te dealen met een complexiteit van verschillende kanalen waarop ze cloudtoepassingen aangereikt krijgen, en met verschillende vormen van subscription en contracten. Wij geven overzicht.”

Blije business managers
Martijn van Zoeren ziet niet alleen IT-managers blij worden van een tool die volledige inzage geeft in de kosten en het gebruik van allerhande soorten cloudapplicaties. “Business managers hebben met C-Facts voor hun rapportages eigenlijk geen IT-managers meer nodig. IT gaat over innovatie, over dingen anders en beter doen, maar in het cloudgebruik kan een (conservatieve) IT-manager juist een remmende factor zijn. Ik vind het mooi als een bedrijf ook een Chief Information Officer (CIO) of een Chief Digital Officer (CDO) heeft, die zie je het meest in bedrijven die écht willen innoveren, die IT willen gebruiken voor progressieve business doeleinden. We praten al jaren over business process automation om IT aan te sturen, maar de complexiteit van multicloud maakt dat in de praktijk lastig. Die complexiteit, daar is C-Facts de oplossing voor.”

Auteur: Jeroen Bordewijk

Terug naar nieuws overzicht